A vén kujon elévülhetetlen feljegyzései visszatérnek

2024.08.15. 07:42
Füstölve, napszemüvegben és egy másikkal a homlokán jön Charles Bukowski amerikai költő, író és az Egy vén kujon további feljegyzései című kötete, hogy azoknak is a könyvespolcára kerülhessen, akik elmulasztották a 2016-os kiadást megvenni.

Éppen idén, 2024. március 9-én volt harminc éve, hogy Charles Bukowski meghalt, egyúttal a Troubadour Books Kiadó jó hírrel szolgált az amerikai író magyar olvasótáborának: a vén kujonnak hét év után új kötete jelenik meg itthon, pontosabban egy 1983-as novelláskötet, amelyet korábban még nem adtak ki magyarul. A város legszebb nője áprilisban került a könyvesboltokba, ITT írtunk is a kötetről.

Beszerezhetetlen kötet

Bukowski magyar fordítójával, Pritz Péterrel még tavasszal beszélgettünk, akkor az Indexnek elmondta, hogy a Troubadour Books Kiadó tovább gondozza az amerikai író életművét Magyarországon, régi-új és eddig még ki nem adott köteteket terveznek megjelentetni. Máris itt egy régi-új kedvenc, az Egy vén kujon további feljegyzései, ami Pritz fordításában egyszer már megjelent, 2016-ban, a Helikon gondozásában.

Az elmúlt években azonban szinte beszerezhetetlenné vált a kötet, ha fel is bukkant egy-egy példány az antikváriumokban, akkor akár 15-20 ezer forintot is elkértek érte. Köszönhetően a Troubadour Booksnak, új borítóval, harmonizálva A város legszebb nőjével (mindkét kötet borítóját Győrösi Imre készítette) újra beszerezhető lesz.

Az Egy vén kujon további feljegyzései az Egy vén kujon feljegyzéseinek folytatása. Utóbbi már a 90-es években megjelent magyarul, aztán 2014-ben és 2016-ban a Helikon is kiadta. A Troubadour Books Kiadó közleményéből kiderült, hogy jövő tavasszal ezt is megjelentetik újra, immár Pritz Péter fordításában (előzőleg Balázs Attila ültette át magyar nyelvre).

Az FBI is figyelt

Mindkét kötet önéletrajzi ihletésű rövid történeteket, társadalomkritikákat, elmélkedéseket tartalmaz, amelyeket eredetileg a rövid életű, polgárpukkasztó Open City underground magazinban közöltek. A lapot 1967 és 1969 között adták ki, 93 lapszámból 89-ben jelentek meg Bukowski írásai, amelyekben szabatosan feltárta a különféle szexuális magatartásokat, de úgy, hogy még az FBI figyelmét is sikerült felkeltenie. Erről az időszakról olvasható egy novella Egy underground újság születése, élete és halála címmel A város legszebb nőjében.

Pritz Péter fordító mostanra hagyományt teremtett azzal, hogy mindig egy felolvasóest keretében mutatja be a Bukowski-köteteket, ez most sem lesz másképp, az Egy vén kujon további feljegyzéseivel a budapesti Nemdebárban ismerkedhetnek meg az érdeklődők 2024. augusztus 16-án 19 órától, az amerikai író születésnapján.