Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM- Kultúr
- Kultrovat podcast
- Podcast
- magyar ízek utcája
- bogrács
- szent istván-napi kenyér
- magyarország tortája
- arútluk
- podcast
Nem hinné el, hogy mi a baj a nutellás lángossal
További Kultúr cikkek
Főzőasszonnyal és erdélyi füveslánnyal is beszélgethetünk a Magyar Ízek Utcáján, amelynek idei kínálatában a bográcsos ételek kapnak főszerepet: ezekből a Kárpát-medencében számtalan variáció alakult ki.
Novotny Antallal, a rendezvény gasztrofelelősével az arútluK podcastban azt járjuk körül, hogy eleink miért szerették az egy edényben – legyen az bogrács, üst, cserép- vagy vasfazék – elkészíthető ételeket, és ebben a nagyon jellegzetes gasztrokulturális közegben milyen csavarok színesítették a palettát.
Van-e pékháború?
A kulinária, az étkezés alapvetően békés terület, de tudjuk, milyen késhegyig menő vita alakulhat ki mondjuk arról, hogy
a lecsóba karikára vagy négyzetes darabkákra kell-e vágni a paprikát, illetve hogy miként készítsük az „igazi” halászlevet:
Novotny Antal ebben a kérdésben is „rendet tesz”, de a beszélgetésben szót ejtünk arról is, hogy létezik-e a pékek háborúja, van-e ellentét a Magyar Ízek Utcájának társszervezete, a Magyar Pékszövetség, illetve a Magyar Kézműves Kenyér Társaság között (amely a Kenyér Lelke Fesztivált jegyzi), és baj-e, ha Magyarország Tortáját minden cukrászdában egy kicsit másképp készítik el.
A gasztronómus beszél arról is, hogy negatív csengése van-e még a „magyaros étel” kifejezésnek, a zsíros, cupákos fogásokkal azonosítjuk-e nemzeti fogásainkat.
Nincs még egy olyan ország a környéken, amelyik ne lenne büszke a gasztrokultúrájára, de mi ezt lehoztuk
– mondta Novotny Antal, aki szerint a sztereotípiáknál ezerszer gazdagabb a magyar konyha, és arra a kérdésre is választ kapunk, hogy a fogásainkat meg kell-e újítani.
A beszélgetésben szóba került még, hogy mi a baj a nutellás lángossal, és hogy megtaláljuk-e a Magyar Ízek Utcáján, illetve leuralja-e a kínálatot a kürtős kalács. A szervezők folyamatosan figyelik, hogy az árusok a különböző „fesztivállehalászó” technikákkal ne verjék föl az árat, de a drága alapanyagból készülő birkapörköltet meg kell fizetni, és a tapasztalatok szerint a minőségért a vásárlók hajlandók is áldozni.
Aki pedig lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, ide kattintva megteheti.
(Borítókép: Novotny Antal. Fotó: Szollár Zsófi)