Így búcsúzik a világ Alain Delontól

2024.08.18. 14:05
88 éves korában meghalt Alain Delon. A közösségi médiában Emmanuel Macron francia elnök és Rachida Dati kulturális miniszter, több magyar színész, újságíró és politikus is megemlékezett a színészről.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 88 éves korában meghalt Alain Delon – jelentette be a színész három gyermeke vasárnap a francia AFP hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

Azt írták: „Alain Fabien, Anouchka, Anthony, valamint (kutyája) Loubo mérhetetlen szomorúsággal jelentik be édesapjuk távozását. Békésen hunyt el douchyi házában, három gyermeke és családja körében. A család arra kéri önöket, hogy tartsák tiszteletben a magánéletét a gyász e rendkívül fájdalmas pillanatában.” 

A világot megrendítő halálhírt több színész, újságíró és magas rangú vezető is megosztotta a közösségi médiában.

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke az X-en azt írta, hogy „Klein úr vagy Rocco, a Gepárd vagy a Szamuráj, Alain Delon legendás szerepeket játszott, és álmodta meg a világot. Felejthetetlen arcát nyújtva felforgatta az életünket.”

Több volt, mint egy sztár: francia emlékmű volt

– tette hozzá Macron.

Rachida Dati, francia kulturális miniszter szerint „Tehetsége és kisugárzása már fiatalon is a hollywoodi karrier első számú jelöltjévé tette, de ő Franciaországot választotta.”

Egy korszak vége 

Magyarországról is sokan búcsúznak a színésztől, Liptai Claudia Alain Delonnal való első emlékét osztotta meg a Facebookon. „Kislányként, amikor először megnéztem a Fekete Tulipánt, halálosan szerelmes lettem. Utána én voltam otthon a Lady, a rövid kis hajamra törölközőt tettem, hogy hosszúnak tűnjön, felültem fordítva a támlás székemre, amire ráraktam az ugrókötelet, és így lovagoltam Alain Delon felé.”

Lehet, nem ő volt az egyik legjobb ember a világon. De az biztos, hogy halálával ismét elmúlik valami klasszikus. De számomra mégiscsak az az »álendölonos« rész hagy űrt, ami még a gyerekkoromra, anyukámékra, valami gondtalanságra emlékeztet. Isten önnel, Monsieur!

– írta.

Rónai Egon, az ATV műsorvezetője szintén egy külön posztban vett végső búcsút, amelyben azt írta:

Gyakran használjuk, hogy valamitől egy korszak véget ért. És most tényleg. Meghalt Alain Delon! Az 50-es, 60-as évek kétségkívül meghatározó filmszínésze és férfiideálja volt. Rendezők és nők harcoltak kegyeiért, más-más okból. A francia film fénykorában Belmondóval, barátjával és konkurensével egy korszak legendáivá váltak.

„Nagyon beteg volt utolsó éveiben, talán megváltás számára, hogy elindulhatott Belmondo és nagy szerelme, Romy  Schneider után. 88 évet élt. Itt marad az Egy zsaru bőréért, a Skorpió és a többi filmklasszikus. Isten nyugosztalja – tette hozzá. 

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság a színész bűnügyi filmjeit megosztva búcsúzott:

A politikusok közül is megemlékeztek páran, így tett többek között Vitályos Eszter kormányszóvivő, Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke is írt néhány sort.

Utoljára ikonikus színésztársa temetésén jelent meg a nyilvánosság előtt 

A France24-en jelent meg még 2021-ben a hír, hogy Alain Delon búcsúztatta egykori barátját és honfitársát, Jean-Paul Belmondót.

Ez volt az utolsó alkalom, amikor Alain Delont nyilvános eseményen lefotózták.

Belmondo temetése a párizsi latin negyedben található Saint-Germain-des-Pres-templomban egy nappal azután történt, hogy több ezren tisztelegtek a 88 éves korában elhunyt színész előtt az Emmanuel Macron elnök által vezetett hivatalos szertartáson. A temetés intimebb hangulatú volt, amelyen Belmondo családja, barátai és filmes hírességek vettek részt. Köztük volt az akkor 85 éves Delon, aki barátjához, Belmondóhoz hasonlóan a francia újhullámos mozi arca volt az 1960-as és ’70-es években.