Száműztek egy friss Banksy-művet a londoni állatkertből

2024.08.19. 10:16
A londoni állatkert redőnyéről eltávolítottak egy friss Banksy-művet a megóvás érdekében, és hogy a látogatók forgalmas nyári időszakban az összes bejáratot használni tudják.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Banksy, a népszerű street art művész jelenleg egy állatos sorozattal kápráztatja el követőit és London lakosságát. A művész a helyi állatkertben is járt: friss alkotása egy gorillát ábrázol, amint felemeli a bejáratnál található redőnyt, hogy kiszabadítson egy oroszlánfókát és néhány madarat.

Az állatkert azonban most közölte, hogy az alkotást egy másolattal és egy „Banksy woz ere” (itt járt Banksy – a szerk.) feliratú táblával helyettesítették a mű megóvása érdekében, és hogy a látogatók forgalmas nyári időszakban az összes bejáratot használni tudják – írja a The Guardian

Csütörtökön közzétett blogjában Kathryn England, az állatkert üzemeltetési igazgatója nyilvánosan megköszönte Banksynek, hogy az állatkert redőnyére festett, és azt írta: „történelmünk egy jelentős pillanata, amelyet szeretnénk megfelelően megőrizni”. Hozzátette: „El vagyunk ragadtatva attól az örömtől, amit ez a műalkotás máris sokaknak okozott, és hihetetlenül hálásak vagyunk Banksynek, amiért a vadon élő állatokat reflektorfénybe helyezte.”

Péntek estig az állatkert dolgozói egy plexiborítást helyeztek a műre, hogy „megvédjék a vakító napsütéstől”. A sorozat két másik darabját, amelyek augusztus 5. után jelentek meg London-szerte, megrongálták. Egyes hírek szerint a művészt nemrég tetten is érték, bár sokak szerint csak egy másolót kaptak lencsevégre. 

Provokatív alkotások

Banksy személye már régóta találgatások tárgya, azonban idén tavasszal arról cikkezett a brit sajtó, hogy lehetséges, hogy leleplezik a graffitiművész személyazonosságát, mert két műgyűjtő jogi lépéseket tett ellene, amiért az nem volt hajlandó megerősíteni egyik híres képének eredetiségét.

Legutóbb a Glastonbury Fesztiválon jelent meg provokatív alkotása, amikor egy felfújható csónakot adogatott végig a színpad előtt a közönség, amiben nyolc darab narancssárga mellényes, bevándorlót ábrázoló bábu ült. Míg a közönség egy jelentős része élvezte az interaktív installációt, több politikus kiakadt, és a médiában adott hangot nemtetszésének. Erről itt számoltunk be részletesen.