Volt valami, ami még a futball-Eb-vel és az olimpiával is felvette a versenyt

2024.08.19. 09:03
A színház saját bemutatói és vendégelőadásai eredményesen vették fel a versenyt még a futball-Eb mérkőzéseinek és a párizsi olimpia versenyszámainak közvetítéseivel is, hangzott el a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testületének évadzáró ülésén, ahol a 61. évadot értékelték. Minderről Elek Tibor igazgató és Görgényi Ernő polgármester tájékoztatta a sajtót.

Negyvennégy programot, négy új, saját bemutatót – köztük három ősbemutatót –, három színházi és két zenei fesztivált valósított meg az idei nyári szezonban a Gyulai Várszínház. A fizető nézőszám 20, a jegyárbevétel 65 százalékkal haladta meg a 2023. évit, köszönhetően a magas nézőszámnak és az évek óta halogatott jegyáremelésnek. Minden helyszínen (a Várszínpadon, a Tószínpadon, az Erkel Ferenc Művelődési Házban és a Kamarateremben) számos telt házas előadást tartottak, a Tószínpadon háromszor kellett pótszékezni.

Elek Tibor igazgató elmondása szerint a Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testület tagjainak egyöntetűen az volt a véleménye, hogy

a Gyulai Várszínház gazdag, sokszínű, a nézőszámot, a jegyárbevételt, a közönség és a szakma véleményét tekintve még az elmúlt éveknél is sikeresebb évadot rendezett meg.

A nézőszám és a jegyárbevétel évad közben is látható magas száma lehetővé tette, hogy kedvezményes jegyeket ajánljanak fel a partnerintézmények dolgozói, a nagycsaládosok, az egyszülős családok, a pedagógusok és kórházi dolgozók számára. A színház saját bemutatói és vendégelőadásai eredményesen vették fel a versenyt még a futball-Eb mérkőzéseinek és a párizsi olimpia versenyszámainak közvetítéseivel is.

Maradandó élmény

A színház vezetése a magyar színházi kultúra gazdagságát, sokszínűségét, legkülönbözőbb értékeit kívánta idén is bemutatni a gyulaiaknak, az ott tartózkodó üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek. Az összművészeti fesztiválprogram során a legváltozatosabb műfajokban a legkülönbözőbb érdeklődésű és korosztályú közönségrétegeknek kínáltak minőségi művészeti élményeket. Ennek eredményességét és az előadások magas színvonalát mutatja, hogy 

a nézői visszajelzések a legkülönbözőbb előadásokat jelölték meg számukra maradandó élményként.

Az elmúlt évekhez hasonlóan nagy érdeklődés övezte a három színházi fesztivál (Erdélyi Hét, Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja, Örkény István Napok) előadásait és a négy új bemutatót.

Elek Tibor külön kiemelte a négy saját bemutatójuk sikerét. Az Ártatlanok – Levelek a Kner család életéből 1938–1946 című felolvasószínházi ősbemutató – Hegedűs D. Géza rendezésében, a Vígszínház kiváló művészeinek előadásában – a maga műfajában egyedülálló sikert aratott. Négy alkalommal játszották eddig (Gyulán, Gyomán és Budapesten), több mint 600 néző látta már, és készülnek további előadásokra is.

Az Erkel és a felkelés című darabot Győrei Zsolt és Schlachtovszy Csaba a színház felkérésére írta. A debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal koprodukcióban bemutatott dalos bohóság Gyulán nemcsak a helyi vonatkozások miatt, hanem a virtuóz irodalmi szöveg, Zakariás Zalán rendkívül ötletes rendezése és a parádés színészi alakítások miatt is hatalmas siker volt, méltán szerepel majd ősztől a debreceni színház repertoárjában.

Pénelopeia című, a Maladype Színházzal közös ősbemutatót Balázs Zoltán rendezésében Budapesten és Gyulán is egyöntetű elismeréssel fogadta a közönség és a szakma is. Több külföldi fesztiválszereplésre meghívást kapott már az előadás.

Matei Vişniec Bohóc kerestetik című darabjából a Gyulai Várszínház saját fejlesztésében létrehozott előadás az alkotói szándékoknak megfelelően, Béres László rendezésében olyan jutalomjáték lett a három idős marosvásárhelyi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) számára, amely a közönséget és a jelen lévő kritikusokat is magával ragadta. Az előadás további játszását, forgalmazását a színház maga szervezi a továbbiakban.

Érdemes támogatni

Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, hogy ilyen várszínházat, ilyen szabadtéri színházat mint a Gyulai Várszínház, érdemes egy önkormányzatnak fenntartani. Egy színházat, amely ilyen gazdag, sokszínű és minőségi programot képes létrehozni, sikeresen megvalósítani,

egymástól távoli iskolákat, ideológiákat képviselő színházakat, rendezőket, színészeket felvonultatni

akár egy évadon belül, megéri az adófizetők pénzéből támogatni. 

A saját bemutatók alkotói között minden évben három nívódíj odaítélésére is javaslatot tesz a testület, amely Gyula Város Képviselő-testületének jóváhagyása után válik hivatalossá. A 61. évad saját bemutatói alapján idén a következő döntések születtek:

  • Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház által alapított Sík Ferenc-díjat Zakariás Zalán rendező kapta a Győrei Zsolt–Schlachtovszky Csaba-szerzőpáros Erkel és a felkelés című darabjának invenziózus megrendezéséért.
  • Gyula Város Önkormányzata által alapított Havasi István-díjat Szélyes Andrea díszlet- és jelmeztervező nyerte el a Bohóc kerestetik című bemutató rendkívül kifejező, hangulatteremtő jelmezeiért.
  • A Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díjat pedig Varga Gabriella színművész kapta a Pénelopeia című ősbemutatóban Pénelopé szerepének mélyen átélt és hiteles megformálásáért.

Görgényi Ernő polgármester  örömét fejezte ki, hogy a Gyulai Várszínház az elmúlt években újabb fénykorát éli, s ehhez gratulált Elek Tibor igazgatónak és munkatársainak.