Nánási Pál: Nagyon izgat, de nagyon rémisztő a mesterséges intelligencia

MI2
2024.08.22. 10:30
Egyre közelebb az AI Summit Budapest rendezvény kezdési időpontja, amely egyedülálló lehetőséget nyújt a hazai és a nemzetközi szakértők és érdeklődők számára, hogy valós betekintést nyerjenek a mesterséges intelligencia világába. A kétnapos eseménysorozatot 2024. szeptember 9. és 10. között két helyszínen, a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban, valamint az Index felületein követhetik nyomon. A konferencián Nánási Pál fotóművész is részt vesz, aki egyszerre látja a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket és a megjelenésével együtt járó negatívumokat.

„A mesterséges intelligencia nap mint nap változtat az életemen” – fogalmazott az Indexnek Nánási Pál fotóművész, aki szerint az MI nagyon dinamikusan változó, folyamatosan formálódó technikai újítás; megjelenése teljesen megváltoztatta a munkamódszerét. A hosszú évek során barátjává váló retusőrétől is búcsút kellett vennie, hiszen az új technológia teljes mértékben kiváltotta a korábban hosszú és időigényes folyamatot.

„Nagyon izgat, de nagyon rémisztő”

„A képek retusálása nagyon precíz, aprólékos feladat volt, de a mesterséges intelligencia teljes mértékben megoldja. A másik fele a történetnek, hogy képes a képek generálására, ekkor már rám sincs szükség. Ez a következő lépés. Amikor először generáltam a segítségével képeket, akkor eléggé megijedtem, hogy mi lesz a folytatás. Rá kellett jönnöm, hogy az egyetlen menekülési út, ha megpróbálom megtalálni, hogy mi az, amiben a segítségemre lehet” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligenciát főleg a hátterek generálására használja. 

Fantasztikusnak tartja, hogy olyan díszleteket, környezetet és képrészleteket tud készíteni a mesterséges intelligencia segítségével, amelyek előállítása egyébként hatalmas költségekkel járna. Nánási Pál elmondta, hogy másfél éve azon dolgozik, miként állítsa szolgálatába a mesterséges intelligenciát; igyekszik naprakész lenni, éppen ezért világosan látja, hogy milyen irgalmatlan dinamikával fejlődik a technológiai újítás. 

Aki egy kicsit is elmélyült benne, tudja, hogy szinte naponta vagy hetente jönnek olyan frissítések, amelyek gyakorlatilag alapjaiban változtatják meg az eddig használt eszközöket. Nagyon izgalmas világról beszélhetünk, ami nagyon izgat egy olyan techőrültet, mint én, de sok esetben nagyon rémisztő 

– tette hozzá a fotóművész.

Hol kezdődik? 

Nánási Pál szerint művészi és morális okokból még rengeteget fogunk vitatkozni a mesterséges intelligenciáról, de jelenleg csak eszközként tekint rá. Úgy véli, hogy a fotográfia megjelenésekor a festők is – akik hosszú időt töltöttek például portrék megalkotásával – hasonlóan érezhették magukat, mint most a fotósok, akiknek a mesterséges intelligencia hozadékaival kell szembesülniük. 

„Hogy hol kezdődik az igazság, a valóság, az én művészi teljesítményem, és honnantól beszélünk egy számítógépről valahol egy felhőben? Ez a nagy kérdés, de még irányítanunk kell, mert magától baromságokat tesz, ezért mindenképpen benne van az ember, a fantáziám, a vízióm, ami irányítja” – fogalmazott Nánási Pál. 

(Borítókép: Index)