Meghalt Pathó István, Vízipók szinkronhangja

2024.08.23. 16:45
89 éves korában meghalt Pathó István, Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész. Életében számos híres filmben szerepelt, és rengeteg színészt illetve rajzfilmkaraktert szinkronizált. Szerepi közül a legismertebb a Vízipók-csodapók című sorozatban a címszereplő karakter, de hallhatták a nézők a Hupikék törpikékben, a Maci Laciban és a Macskafogóban is.

A művész 1935. július 25-én született Ököritófülpösön. Tanulmányait a Mezőgazdasági Akadémián végezte 1956-ban. Színészi pályafutása Debrecenben indult, Téri Árpád pedig 1956-ban szerződtette a Csokonai Színházhoz. Ezután az Egri Gárdonyi Géza Színházhoz, majd a Békéscsabai Jókai Színházhoz szerződött. A 60-as évek elején a Kecskeméti Katona József Színházban dolgozott, majd 1965-től a Nemzeti Színház tagja lett. A 2000-es években a Pesti Magyar Színházban játszott.

Munkássága során Jászai Mari-díjban és Farkas–Ratkó-díjban részesítették, továbbá megkapta A Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét. A 2010-es évektől már nem vállalt szerepeket. Szabadidejében 3000 kötetből álló könyvtárában olvasgatott magyar, angol és latin nyelvű könyveket.

Vízipóktól Lusti törpig

Több mint öt évtizedes karrierje során számtalan filmes és színházi munkát vállalt. Olyan darabokban játszott, mint a Lear király, a Szent Péter esernyője, a Csongor és Tünde vagy a Cseresznyéskert. Filmes szerepeinek listája sem rövidebb, hisz láthatta a közönség a Pacsirtában, az Egri csillagokban, az Utószezonban, az Angi Verában vagy a Szomszédokban.

Sokan hangjáról emlékeznek Pathó István különleges munkásságára, hisz olyan ismert filmekben és sorozatokban szinkronizált külföldi sztárokat, mint A keresztapa, A három muskétás, avagy a királyné nyaklánca, A bárányok hallgatnak, a Doktor Zsivágó, a Pokoli torony vagy a Twin Peaks.

Mégis karrierjének legismertebb ékkövei a rajzfilmekben vállalt munkái,

hiszen több olyan szerepben is hallhatjuk hangját, ami generációk gyermekkorát határozta meg. Legismertebb szinkronmunkája a Vízipók-csodapók rajzfilmsorozatban a kedves főszereplő karakter, de a Hupikék törpikék Lusti törpjének is ő adta a hangját. A Macskafogóban is hallhattuk a bankigazgató egér karaktereként, de a Maci Laciban is szinkronizált, ő adta Bubu hangját. 

Pathó István 89 éves korában hunyt el. Halálának hírét a VOX mozimagazin közölte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport