Meghalt Kratochwill Mimi

2024.08.26. 16:00
Hétfőn, 92 éves korában meghalt Kratochwill Mimi, aki egy egész művészettörténész generációt nevelt ki, és a 20. század nagy magyar művészeinek modellje is volt.

„Nagyon szomorú hírt kell veletek közölnöm. Ma reggel elment sokunk által szeretett és tisztelt Kratochwill Mimi. Szakmai tudása, szeretetteljes egyénisége, mosolygós arca, mindenben a pozitívumot látó felfogása, a művészetért és sok művészért rajongása nagyon fog hiányozni” – közölte Jurecskó László művészettörténész hétfőn a közösségi oldalán. 

Kratochwill Mimi művészettörténész 1931. december 12-én született Budapesten. Több mint ezer kiállítást rendezett, és számos híres festő múzsája volt. Nyugdíjba vonulása után is rendkívül aktív életet élt, kiállításokat rendezett, utazott. 

A Nők Lapjának nyilatkozott úgy 2017-ben, hogy egy művészettörténész soha nem hagyja abba a munkát. Ebben az évben vette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést is a művészettörténet- tudományban nyújtott munkájáért. 

A 20. század nagy magyar művészeinek modellje is volt Kratochwill Mimi művészettörténész. Vasárnaponként Czóbel Bélához jártak férjével ebédelni, a festőművész sorozatban festette Mimiről a képeit, az egyik, a Mimi sárga rózsával című, 2010-es években megjelent könyvének hátsó címoldalán is látható – olvasható a Médiaklikk oldalán

Bernáth Aurél, Borsos Miklós, Márffy Ödön, Rippl- Rónai József, Czóbel Béla, Aba Novák Vilmos, Reich Károly, Udvardi Erzsébet –  a 20. század legnagyobb képzőművészeivel személyesen is találkozott. A művészek közelségében élte hivatását. Életéről könyv és műsor is született Mimi kalendáriuma, valamint az Arcvonások portréja címmel. 

Tanítványai számtalan magyarországi múzeumban tevékenykednek.