Óriási hangulatban ért véget az idei STRAND Fesztivál

Oakleaf
2024.08.26. 12:32
Jövőre is lesz STRAND Fesztivál Zamárdiban, ami a régió legkomolyabb eseménye volt idén is.

Most már biztos, hogy a balatoni programok közül idén nyáron a STRAND Fesztivál volt az egyik legsikeresebb. A szombati napra már elővételben minden jegy elkelt, három napon át 25 helyszínen mintegy 200 program várta a fesztiválozókat a Balaton legszebb panorámájú strandján.

A siker nem is annyira meglepő, hiszen a rendezvény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy számos műfajban, nagy számban mutassa be a legaktuálisabb hazai sikereket, értékes és izgalmas előadókat. Azahriah és a Halott Pénz a Balaton partján csak itt koncertezett idén, Majka, a Valmar, a Bagossy Brothers Company, Pogány Induló, Rúzsa Magdi, Beton.Hofi és Dzsúdló is hatalmas tömegeket vonzott a MOL Nagyszínpad és a Petőfi Nagyszínpad elé.

A legmeghittebb hangulat éjjelente a Tábortűz helyszínen alakult ki, ahol többek között Járai Márk, Kiss Tibi az Aranyakkorddal és a Carson Coma adtak akusztikus koncerteket. Több ezren vették igénybe a STRAND Klub kedvezményeit, de a fesztivál közönsége környezettudatosságban is példát mutatott: a kerékpártároló a megnövelt kapacitás ellenére is estéről estére megtelt, nagyon sokan ugyanis biciklivel vagy rollerrel érkeztek az eseményre. 

A STRAND legfontosabb témája idén a bullying, vagyis az iskolai kortárs bántalmazás, zaklatás, kiközösítés kérdése volt. Az ehhez kapcsolódó, hazai sztárok részvételével készült rövidfilmet esténként a koncertek előtt vetítették. Az eseményen indult, az UNICEF Magyarország szakértői munkájával megvalósult #NENÉZZFÉLRE kampány országos összefogás keretében hazai fesztiválok, klubok, zenekarok felületein mostantól látható. 

A cirkusz témakör pedig állandó meglepetéseket hozott a fesztiválozóknak. A német Oakleaf utcaszínházi társulat óriásai, artistaprodukciók, a Rippel fivérek kalandparkja, az esténként a naplementében hatalmas daruról bemutatott gyönyörű artistashow, a Fővárosi Nagycirkusz előadása és a STRAND Circus Morpheus Show Lakatos Márk rendezésében, Hundred Sins zenéjével, Vincze Tünde artistáival is ámulatba ejtették a fesztiválozókat.

Rengetegen csúsztak le a Balaton legmagasabb tornyából a vízbe, de több ezren vonatoztak Demjén Ferenc Szerelemvonatára is, ahogy a reggeli jóga és a Balaton-parti párnacsata is népszerű program volt. Szombaton A Balaton Ünnepe keretében mutatták be a Best of Balaton program 22 új ajánlatát.

A Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert vezette MOL Nagyon Balaton programsorozat egyik deklarált célja 2013 óta a balatoni szezon meghosszabbítása, és ez most is sikerült, hiszen  augusztus utolsó napjaiban soha nem volt még ennyi turista a magyar tengernél.

Bár a 2025-ös időpont csak októberben, az új önkormányzati testület döntése alapján derül ki, de Zamárdi polgármestere, Csákovics Gyula és a szerveők már a nyitónapon megerősítették, hogy jövőre is ismételni szeretnék a STRAND fesztivált, a Balaton immár legnagyobb eseményét.

(Borítókép: STRAND Fesztivál 2024-ben. Fotó: Mudra  László / Rockstar Photographers)