Arany János életének eltitkolt időszakára derül fény

2024.08.27. 14:57
Magyarország egyik legismertebb költője, Arany János mielőtt megírta volna elismerést hozó alkotásait, mint a Toldi vagy A walesi bárdok, 19 évesen úgy döntött vándorszínésznek áll. Életének ezt a fél évét sokáig eltitkolta, majd felnőtt fejjel, nem kevés iróniával a Bolond Istók című művében vetette papírra színészi kalandozásait. Ezt az időszakot viszi vászonra Rohonyi Gábor Rendező és Major István producer filmje.

A Bolond Istók című alkotás 2024. október harmadikán érkezik a hazai mozikba. A kosztümös dráma forgatókönyvét Hegedűs Georgina írta Arany János történetére alapozva, aki társrendezőként is dolgozott a produkcióban. A főszerepet Liber Ágoston, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen frissen végzett hallgatója játssza. 

Intenzív fél év

A történet 1836-ba, a reformkori Magyarországba viszi vissza a nézőt, ahol Arany János fél éven át igyekezett híres színésszé válni. A történetben a színházi hierarchia adta kihívások, az emberség és a becsületesség kérdésköre adja fel a leckét az ifjú Istóknak, miközben a fiatal színészt szerelem is gyötri, amely szintén nehézségek elé állítja őt.

Rohonyi Gábor Rendező és Major István producer filmjében számos jól ismert magyar színész vállalt szerepet. Láthatjuk a vásznon többek között Jordán Adélt, Pál Andrást, Hajdu Steve-et, Puskás Balázst és Gellért Dorottyát.

A film operatőri feladatait Gosztola-Schenker Ábris látta el, aki olyan alkotásokban dolgozott, mint a Mellékhatás és A tanár. A látványért Valcz Gábor, a jelmezekért Kemenesi Tünde felelt, a vágó Czakó Judit volt. A Bolond Istók zenéjét a Liza, a rókatündéren is dolgozó Csengery Dániel szerezte. 

Az alkotás a Filmsquad forgalmazásában kerül a hazai mozikba, amely cég az Aurora Borealis, a Szia, Életem! és a Liza, a rókatündér gyártásáért is felelt.