Megugorja a lehetetlent a magyar csapat, a rádiós siker után jön a brit turné

DSC6548
Ritka lehetőség hullott a magyar banda, az Ivan & The Parazol ölébe, bár talán túlzás azt állítani, hogy az ölükbe hullott, hiszen kőkemény munka áll mögöttük. A zenekar új menedzsmenttel szerződött, ismét megpróbálják bevenni a Brit-szigeteket. Legfrissebb daluk, a Breeze a BBC Radio 1, Anglia egyik leghallgatottabb adójának műsorában debütált, közben pedig már szervezik klub- és fesztiválturnéjukat az Egyesült Királyságban. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni a zenekar két tagjával, Simon Bálint dobossal és Kalmár Botond billentyűssel.

Az Index kulturális podcastműsora, az arútluK ezúttal az örök kérdést feszegette: tud-e külföldi karriert építeni egy magyar zenekar 2024-ben? Százféle választ kaptunk már erre különböző zenei szakemberektől, de ritkán adódik lehetőségünk olyan bandával beszélgetni, amely szemlátomást jó úton halad afelé, hogy nemzetközi hírnévre tegyen szert. 

Az Ivan & The Parazol az egyik legkeresettebb koncertzenekarként robbant be a hazai könnyűzenébe a 2010-es években. Pszichedelikus és klasszikus rockot kevertek, ütős bulikat nyomtak, kezdetben angolul énekeltek. Négy lemezt adtak ki az elmúlt tizenöt évben, az első három angol, a negyedik magyar nyelven jelent meg.

Teltek az évek, és a magyar lemez megjelenésével kezdtük azt hinni, a csapat lassan letesz a nemzetközi sikerre való törekvésről. Podcastbeszélgetésünkből kiderült, a felvetés nem volt teljesen alaptalan, az élet rendre útját állta külföldi vágyaiknak.

Kukába a rossz tapasztalattal

Sok zsákutca és sikertelen próbálkozás előzte meg a friss eseményeket, ezért némi szkepticizmus vett erőt rajtuk, de a BBC-n való megjelenés felülírta ezt. Simon Bálint, a zenekar dobosa elmondta, ezúttal nem ugrottak fejest a kínálkozó lehetőségbe. Először szerették volna megérteni, hogy egy külföldi menedzsment mégis miért akar egy magyar bandával dolgozni.

A válasz – ami minket is meglepett – meggyőzte a zenekart, amelynek tagjai jelenleg gőzerővel dolgoznak ötödik, teljesen angol nyelvű stúdiólemezükön, miközben arra készülnek, hogy belevágjanak egy intenzív karrierépítésbe az Egyesült Királyságban. Persze hazai közönségüket sem hanyagolják el,

2024. október 25-én az Akvárium Klubban mutatják be vadonatúj, Belle Époque című nagylemezüket,

amely a glam rock, az art rock és a stadion rock világába kalauzol bennünket. 

A beszélgetésben többek közt szó esik arról,

  • hogyan tud bekerülni egy magyar banda Britannia egyik legismertebb rádiójába,
  • milyen terveket szőnek az elkövetkező másfél évre,
  • miként járulhat hozzá a magyarság, az identitás egy nemzetközi karrierhez,
  • miképp lehet felülírni a korábbi rossz tapasztalatokat, csalódásokat,
  • hogyan befolyásolja egy új bandatag felbukkanása a zenekari hangzást,
  • mennyire fontos a dobos és a basszusgitáros közötti stabil kötelék,
  • mire számíthat a közönség a következő albumot hallgatva.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, ide kattintva  megteheti.

(Borítókép: Simon Bálint és Kalmár Botond, az Ivan & The Parazol tagjai. Fotó: Tövissi Bence / Index)