Hegedűs D. Géza elárulta, kikre gondolt, miután a Nemzet Színészének választották

2024.09.04. 10:00
Kedden választották Hegedűs D. Gézát a Nemzet Színészének, miután a díjazottak őt választották Király Levente helyére.

Kedden új tagot választottak a Nemzet Színészei, akik egyhangúlag tették le a voksukat az ibrányi születésű Hegedűs D. Géza mellett. A színművészt a hír éppen próba közben érte, ekkor kereste meg őt a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila:

„Éppen nem voltam színpadon, amikor a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila úr telefonált nekem, hogy itt van a Nemzet Színészei között, akik most arról döntöttek, hogy a mai naptól kezdve én is a társuk leszek – mint az egyik Nemzet Színésze” – mondta az RTL-nek Hegedűs D. Géza, hozzátéve, hogy nem számított erre az elismerésre.

A hír hallatán elsősorban a szüleire gondolt, akik nem élhették meg ezt a pillanatot, majd az ibrányiak, a mesterei és a nagy családja jutott az eszébe. Hirtelen szembesült azzal, hogy hány ember örül az elismerésének, és ígéri, hogy mindenkinek fog válaszolni.

Ki Hegedűs D. Géza?

Hegedűs D. Géza Ibrányban született. Középiskolai tanulmányait Debrecenben végezte, ahol építészeti technikumba járt, de már akkor a mozi és a színház világa vonzotta igazán. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Horvai István osztályában végzett 1975-ben, majd a Vígszínházhoz szerződött, és azóta is a társulat tagja – olvasható a Vígszínház oldalán.

1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1992-ben elvégezte a rendező szakot is. 2000-ben megszerezte a DLA-fokozatot. Rendezőként olyan nagy sikerű produkciók fűződnek a nevéhez, mint A dzsungel könyve, a Sógornők, az Egy csók és más semmi vagy a Katharina Blum elveszett tisztessége.

Csaknem 150 színpadi szereppel, 40 rendezéssel és több mint 70 film-, illetve tévéjátékkal a háta mögött a mai napig nemzedékének egyik legtöbbet játszó, legaktívabb művésze.

Színházi munkái mellett a társadalmi felelősségvállalás egyik élharcosa. A Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak a tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Művészeti alkotótevékenységét számtalan díjjal és rangos kitüntetéssel ismerték el. A Jászai Mari-díjat 1980-ban, az Érdemes Művész kitüntetést pedig 1989-ben kapta meg. A Vígszínház Hegedűs Gyula-emlékgyűrűjét 1982-ben, a legjobb alakításért járó Ajtay-díjat pedig hétszer nyerte el. 2006-ban Harsányi Zsolt-emlékdíjjal jutalmazták. 2007-ben Kiváló Művész lett, valamint Örökös Tagság kitüntetést kapott. 2008-ban Gundel művészeti díjjal és Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal ismerték el gazdag pályáját. 2009-ben megkapta a Kossuth-díjat is.