A hónap magyar asztrofotója: Elefántormány-köd

2024.09.06. 10:52

Augusztusban egy csillagközi alakzatról készült képet választott a hónap fotójának a Magyar Asztrofotósok Egyesülete

Elefántormány, ananász, krumpli

A csillagközi alakzatok mindannyiunk fantáziáját megragadják, hiszen ezek a formák rendkívül változatosak, egyszerre igen összetett és amorf alakúak, amin az agyunk nehezen talál kapaszkodót. Vagy mégis. Mielőtt szakszerűen elmagyarázzuk, egyszerű szavakkal ezt látjuk: egy óriási krumpliszerű alakzat belsejében van egy elefántormányra emlékeztető nyúlvány, a végén egy ananászkarikával. Erről készült egy remekbeszabott asztrofotó Papp Bencétől keskenysávú (SHO-) szűrőkkel, kifinomult, összetett színvilággal.

Szekunder csillagkeletkezés

A Cepheus csillagkép éppen a Tejút sávjába esik, így nem meglepő, hogy kiterjedt hidrogénfelhők, úgynevezett HII régiók találhatóak benne. Egy ilyen kiterjed ködösségben korábban lezajlott csillagkeletkezés során egy fiatal csillaghalmaz született, és körülötte gömbhéjszerű alakzatba rendeződött a csillagközi anyag. Ennek az óriási alakzatnak a peremét látjuk a kép alsó részén. Ebből a peremből emelkedik ki egy úgynevezett üstökösszerű globula, egy sűrű anyagcsomó, amelyben újabb csillagkezdemények rejtőznek. Ez az Elefántormány-köd, az IC 1396, amely gyönyörű részleteket mutat Papp Bence felvételén.

Az ananász

Az ananászkarikára emlékeztető gyűrű a feltételezett otthona a második (szekunder) fázisban lejátszódó csillagkeletkezésnek, mely során apró, kis tömegű csillagok születnek jelen korunkban is a nyúlvány gyűrűszerű belsejében.

A szép színek

A Hubble űrtávcső képeihez hasonló színvilágú felvétel rendkívül precíz képrögzítés és pontos képfeldolgozás eredménye. A nyersképek SII (kén)-, OIII (oxigén)- és H-alfa (hidrogén)-atomok speciális sugárzására optimalizált szűrőkkel készültek.