Áder János: Közös a világunk, a bolygónk, ezért közös a történetünk és a sorsunk is

20240905- MG 2855
2024.09.06. 10:30
Negyedik alkalommal rendezték meg Csákváron a FotoKozma nemzetközi kültéri fotófesztivált, ami idén 16 kültéri kiállításnak ad helyet. Az eseményen Magyarország és a világ legjobb természetfotósainak képeit láthatják a látogatók, amik számos szemszögből mutatják be a természet és az ember bonyolult kapcsolatát. A fesztiválon mutatkoztak be A mi természetünk fotópályázat díjnyertes képei és sorozatai, az esemény stratégiai partnere az Áder János által fémjelzett Kék Bolygó Alapítvány.

A fesztivál fő szervezője negyedik alkalommal is Radisics Milán fotóművész volt, a kiállítások pedig szeptember 6. és november 3. között látogathatóak Csákváron. A mi természetünk című környezetvédelmi fotóversenyre 2000 fotó érkezett 187 fotóstól, a világ 41 országából. 

Az eseményt a fesztivál fővédnöke Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnök nyitotta meg. Megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy bár hiába van szinte minden ember zsebében kamera, „jó képet készíteni ugyanolyan nehéz, szaktudást, tehetséget igénylő művészet, mint régen”.

Áder János úgy véli, hogy a FotoKozma szabadtéri kiállítás Csákváron és környékén arra vállalkozik, hogy felnyissa az ember szemét, üzenjen, gyönyörködtessen és elgondolkodtasson. Szerinte a kiállított fotók vonzzák a tekintetet, így nem lehetnek közömbösek hozzá az azokat megtekintő emberek. A volt államfő szerint a kiállítás alkotóinak célja, hogy a hétköznapi ember is megtapasztalhassa, „közös a világunk, a bolygónk, ezért közös a történetünk és a sorsunk is”.

Az ember a természet része, így lehet pusztító, de megmentő is

– fogalmazott a korábbi államfő.

A fesztivál megnyitóján kihirdették A mi természetünk fotópályázat nyerteseit. Az év fotója kategóriáját Mehdi Mohebi Pour A madarak keserves halála című alkotása nyerte. A Lábnyomunk kategóriában Alex Pansier Megrekedve című fotója győzött. A díjazottak között találjuk Maurizio di Pietro olasz és Matjaz Krivic szlovén fotóművészt is. 

(Borítókép: Áder János a FotoKozma kültéri fotófesztivál megnyitóján Csákváron, 2024. szeptember 5-én. Fotó: Németh Kata / Index)