Leszállt az éj, és olyat fotóztak, amin most ámulunk

2024.09.08. 10:22

A lengyelországi Gdańsk városában található Természettudományi Múzeum (Hevelianum) idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg az AstroCamera nemzetközi asztrofotós versenyt. Az ötlet a leghíresebb gdański csillagász, Jan Heweliusz születésének 400. évfordulóján merült fel, azóta minden évben megrendezik. Idén több magyar alkotás is dobogós helyen végzett.

Az első három évben kizárólag lengyelek vettek részt a versenyen, 2014-től azonban az AstroCamera nemzetközi színtérre lépett. A győzteseket pénzjutalom és alkalmanként különlegesen tervezett szobrok várják. Hűen a hagyományokhoz, idén is három kategóriában várták a pályaműveket:

  • mélyégobjektumok,
  • a Naprendszer égitestjei,
  • asztrotájképek.

A beérkezett több száz képet idén tizenegy tagú zsűri értékelte, tagjai között neves csillagászok, asztrofotósok és szakértők foglaltak helyet: Bogna Pazderska (csillagász, a zsűri elnöke), Magdalena Maszewska (csillagász), dr. Krzysztof Czart (ESO), Adam Fleks (Lengyel Fotóművészek Szövetsége), prof. dr. hab. Piotr Gnaciński (Gdański Egyetem), Bogdan Jarzyna (asztrofotós), dr. hab. Maciej Mikołajewski (Urania), Przemysław Rudź (asztrofotós), Sebastian Soberski (Lengyel Csillagászati Egyesület – PTMA), prof. dr. hab. Łukasz Wyrzykowski (Varsói Egyetem) és Magdalena Więcek-Olszewska (csillagász).

 

Az nyereseket augusztusban, a Hevelianumban tartott ünnepélyes eseményen hozták nyilvánosságra. A verseny történetében a magyar asztrofotósok számos alkalommal bizonyították tehetségüket, 2024 azonban különösen kiemelkedő évnek számít, hiszen több magyar fotós is dobogós helyen végzett, sőt a zsűri különdíját is többen elnyerték.

Tóth Bence mélyégobjektumok kategóriában készült felvételeivel a második helyet szerezte meg. A keskeny sávú szűrők segítségével készült felvételekért egészen Namíbiáig utazott.

Tóth Bence: Hand of God
Tóth Bence: Hand of God (Fotó: Tóth Bence / Magyar Asztrofotósok Egyesülete)
Tóth Bence: Pillars of Creation
Tóth Bence: Pillars of Creation (Fotó: Tóth Bence / Magyar Asztrofotósok Egyesülete)

A Naprendszer égitestjei kategóriában kiemelkedő sikereket arattak a magyar résztvevők: Balási Álmos és Majzik Lionel holtversenyben ért el második helyezést. Utóbbi számára ez már a harmadik egymást követő év, hogy itt dobogóra állhatott. Fényes Lóránd pedig, aki tavaly különdíjat nyert, idén a harmadik helyen végzett.

Majzik Lionel: Comet C/2020 V2 (ZTF) and NGC 300
Majzik Lionel: Comet C/2020 V2 (ZTF) and NGC 300 (Fotó: Majzik Lionel / Magyar Asztrofotósok Egyesülete)
Fényes Lóránd: IR Venus & Moon
Fényes Lóránd: IR Venus & Moon (Fotó: Fényes Lóránd / Magyar Asztrofotósok Egyesülete)

Az asztrotájképek kategóriában Tóth Gergely, valamint a versenyen már többször eredményesen szereplő Papp András fotói is elismerést nyertek, a zsűri különdíjjal jutalmazta munkájukat.

Tóth Gergely: Treasures of the sky
Tóth Gergely: Treasures of the sky (Fotó: Tóth Gergely / Magyar Asztrofotósok Egyesülete)
Papp András: Gloriole
Papp András: Gloriole (Fotó: Papp András / Magyar Asztrofotósok Egyesülete)