Ang Lee kapja meg idén a japán Praemium Imperiale díjat

2024.09.11. 12:40
Idén Ang Lee hollywoodi rendező az egyike annak az öt művésznek, akik megkapják a japán „művészeti Nobelnek” tekintett Praemium Imperiale díjat, amelynek védnöke a japán uralkodói család. Az Oscar-díjas rendező olyan nemzetközileg elismert filmeket készített, mint a Pi élete vagy a Brokeback Mountain – Túl a barátságon.

A 69 éves amerikai–tajvani filmrendező a színház és film kategóriában veheti majd át az elismerést és az azzal járó 15 millió jent (38 millió forintot). Ang Lee korábban rendezőként két Oscar-díjat nyert el, a Brokeback Mountain – Túl a barátságon és a Pi élete című filmjeiért, továbbá Tigris és sárkány című filmje a legjobb nemzetközi film Oscarját is megkapta.

A Japán Művészeti Szövetség évente öt kategóriában ítéli oda a „művészetek Nobel-díjaként” emlegetett trófeát. Az idei díjazottak között szerepel még Sophie Calle francia konceptuális művész, Doris Salcedo kolumbiai szobrász, Ban Sigeru japán építész és Maria Joao Pires portugál zongoraművésznő – közölte az MTI.

A Praemium Imperiale díjjal olyan művészek pályafutását ismerik el, „akiknek munkássága különleges módon gazdagítja a világot”. A díjakat Hitacsi herceg adja át októberben.

A rangos díjat 1989 óta mintegy 30 országból több mint 150-en nyerték el, a kitüntetettek között volt Ingmar Bergman, Sophia Loren, Martin Scorsese, Plácido Domingo, Daniel Barenboim, Aj Vejvej és Gerhard Richter is.