Ha a Netflix ezúttal nem szúrja el, az elmúlt időszak egyik legjobb filmjét kaphatjuk

20240913- MG 6102
2024.09.16. 06:37
Az Oscar-díjas Cillian Murphy főszereplésével készül különleges film a Netflixen. Az alkotás címe Steve, amely Max Porter Shy című könyvén alapszik. A 2023-ban megjelent kötet egy fiúotthon, iskola egyik lakójának történetét meséli el, ahol viselkedési zavarokkal küzdő fiatalkorúakat nevelnek, tanítanak. A könyv különleges élmény, a belőle készült film középpontjában pedig az intézmény vezetőjének, Steve-nek a történetét mesélik el.

A Shy című könyv nem mindennapi alkotás, ha az ember nekiveselkedik, két óra alatt elolvashatja a magyarul mindössze 135 oldalas kötetet, amely a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg, fordítója Totth Benedek.

A történet középpontjában a tinédzser éveit élő címszereplő, Shy áll, aki számos gonddal küzd: dühkitörései vannak, alvászavarok kínozzák, gyakran nyúl drogokhoz, miközben baklövéseit sem tudja feldolgozni, éveken át cipeli őket magával.

Párhuzamosan kapunk részleteket a jelen eseményeiből, ahogy Shy megszökik az intézményből, múltja történései villannak fel előtte. Bár a sztori eleinte úgy fest, hogy kiszámítható véget ér, az utolsó oldalakon megfordul a történet, a kötet vége pedig meglepő, felemelő, erőteljes hatást gyakorol az olvasóra.

Mi magunk teremtjük a nyomort

Max Porter elképesztő pontossággal, mégis hihetetlen szabadsággal írta könyvét. A kötetben számos betűtípust, betűvastagságot, vizuális rendezési elemet használ, ezzel pedig képes párhuzamosan több szálon vezetni az olvasót, aki elsőre nem érti, hogy mi is történik, a könyv végére azonban minden a helyére kerül, a történet pedig fókuszáltabb lesz, mint valaha.

Kezdetben furcsának hathat ez az időrendileg és tartalmilag is kötetlennek tűnő írásmód, aminek rendszerét csupán az olvasás folyamatában érti meg az ember, de végül rájövünk, hogy épp olyan szabadon kapcsolódik össze minden történetszál,

ahogy az ember fejében véletlenszerűen bukkannak fel az emlékek, gondolatok.

Porter elképesztő finomsággal mutatja meg, hogy gyermekkorunk semmiségként kezelt pillanatai milyen maradandó emlékként ragadhatnak bent, döntéseinkre hogyan hatnak ki egy életen át. Ezzel párhuzamosan azt is elmeséli, ahogy a világ szemében fontosnak tűnő dolgok jelentéktelenné válnak az ember számára, ha ő maga nem tekinti azokat jelentősnek.

Kendőzetlenül, nyersen, de mégsem közönségesen, tisztán elmondva, némi költőiséggel mutat meg olyan megalázó dolgokat, amik egy fiút frusztrálhatnak, a nemi élet elkezdésétől kezdve a verekedésen át a szülőkkel való viszonyig, a hierarchikus rendszerek működéséig. Főszereplőnk mégsem tisztán áldozat.

Meglátjuk azokat az apróságokat, amiket ő is érez, hogy a nyomort bizonyos helyzetekben mi teremtjük magunknak.

A karakterekből sokat nem kapunk, de valójában nincs is rá szükség. Shy szüleit, a fiúotthon vezetőit, illetve néhány másik bentlakásos, problémás ifjú karakterét is megismerhetjük, ezeket vegyesen Shy szemszögén és a dolgok valós történésein keresztül.

Felemelő végkifejlet

Max Porter van, amikor csak 50 szót ír két oldalra, majd 500-at ömlesztve, pontok nélkül egy végeláthatatlan mondatban, mégsem hat öncélúan, írói eszközei szervesen integrálódnak a kötetben. Keveri a különleges, sajátosan költői kifejező eszközöket, szófordulatokat, metaforákat, máskor pedig fájóan gyakorlatias. Sokszor ahelyett, hogy együtt szenvednénk Shyjal, mi is csak kívülállók vagyunk, akik figyelik a fiú érthetetlennek tűnő viselkedését.

Mindettől függetlenül a kötet vége katartikus, ahol egy fontos, mindent felülíró, felemelő gondolat születik.

A nyomorúság, amit a kötet ránk öntött, szertefoszlik. 135 oldalon keresztül olvashattuk, hogy az élet akkor is büntet, amikor semmit sem tettünk érte, majd hirtelen bebizonyosodik, hogy az élet akkor is jó tud lenni hozzánk, amikor egyáltalán nem érdemeljük meg. És ahelyett, hogy patetikus érzetünk lenne, rájövünk, hogy mindez azért van, mert mindig akadnak olyanok, akik nem sz*rnak bele az egészbe, ha kell, megfogják az embert és a hajánál fogva húzzák ki a mocsárból.

Max Porter 2023-as kötete, a Shy egy különleges, párját ritkító irodalmi alkotás. Nem könnyű olvasmány, figyelmet igényel, ráadásul biztos, hogy nem az a könyv, ami minden olvasót egyformán meg tud érinteni, de

ha hirtelen felindulásból pontozni kéne, akkor ez majd 10/10-es lenne a skálán.

A Netflix bejelentette, hogy a könyvből film készül, amiben a fiúotthon vezetőjét, Steve-et az Oscar-díjas Cillian Murphy játssza.

Egyszerűen imádom Max műveit... A Shy összetörte a szívemet

– mondta a színész a kötetről. A történetben Shyt Jay Lycurgo alakítja majd, aki anno a Titánok című sorozatban játszott. Egyelőre a megjelenés pontos dátumát nem tudni, de a hírek szerint tavasszal már elkezdődtek a munkálatok.

Max Porter: Shy
Jelenkor Kiadó, 2024
Fordította: Totth Benedek

(Borítókép: Németh Kata / Index)