Megéri igazgatóvá válni, ha cserébe lemaradunk gyermekünk első lépéseiről?

2024.09.18. 10:57
Hamarosan érkezik a mozikba Herendi Gábor új filmje, a Futni mentem. A történet középpontjában egy anya áll, aki férjével bakancslistát vezetett, de a férfi hamarabb meghal, mint ahogy befejezhetnék. Az utolsó pont a maraton lefutása, ezért a nő úgy dönt, lányaival beteljesíti eltávozott kedvese utolsó nagy célját. A film kapcsán Almási Kitti klinikai szakpszichológus beszélget a film résztvevőivel, művészekkel, sportolókkal, színészekkel, és a célok, vágyak mibenlétét vizsgálják. Az első részben Ember Márkkal beszélgetnek.

A gyász feldolgozásának különleges része lehet a végakarat beteljesítése, történjen az bármilyen szokatlan formában is. Hasonlóról van szó Herendi Gábor új filmjében, a Futni mentem című alkotásban, amelyről Almási Kitti pszichológus úgy véli, valóban segíthet feldolgozni egy szeretett családtag elvesztését.

A filmet illetően, amely 2024. november 21-én debütál a hazai mozikban, az alkotók úgy döntöttek, szerveznek egy beszélgetéssorozatot, ahol Almási Kitti járja körbe a célok, a gyász, a bakancslista és az alkotás egyéb történetéhez fűződő kérdéseket. Ezekben az interjúkban különböző alkotókkal, művészekkel, sportolókkal, filmesekkel beszélget a szakember, így többek közt érkezik majd videó Góg Anikóval, Csányi Sándorral és Lovas Rozival is. Az első alkalommal Ember Márkkal beszélgettek.

Mi a cél?

Az interjúban előkerül többek között az is, hogy a klasszikus értelemben vett bakancslista sokszor nem az ember valódi álmait tartalmazza. Gyakran kerülnek fel olyan pontok egy-egy ilyen ötletgyűjtőre, amelyeknél az elsődleges befolyásoló erő a közgondolkodás (olyan helyek, amelyekről sokan azt mondják, hogy jó, olyan cselekvések, amelyeket mások kipróbáltak, és nekik tetszik), de ritkák azok a célok, amik személyre szabott élményeket tűznek ki.

Így nem csupán a bakancslista céljai, hanem az emberek hétköznapi ideáljai is előkerültek. Miért akar az ember magasabb pozícióba kerülni egy cégnél, hogyan képzeli el azt, amikor már ott lesz,

megéri-e a befektetett munka, ha cserébe lemarad életének valódi élményeiről, gyermekeinek első lépéseiről, barátokkal töltött minőségi időről?

A filmmel kapcsolatosan további beszélgetések érkeznek majd, amelyekben mind Almási Kitti vesz részt. A forma az első videónál fordított interjúszituáció volt, ahol Ember Márk kérdezte a szakembert. A soron következő beszélgetéseknél már a pszichológus fogja kérdezni a résztvevőket saját bakancslistáikról.