A rákosizmus és a kádárizmus hatásai állnak Nádas Péter új könyvének középpontjában

2024.09.20. 11:59
Nádas Péter legutóbbi könyve 2022-ben jelent meg Rémtörténetek címmel, most pedig a rákosizmus és a kádárizmus hatásait tárgyalja a hónap végén érkező új kötetében.

Szeptember 30-án a Jelenkor Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író, Nádas Péter Helyszínelés című könyve, amely a szerző korábban már megjelent rövid prózai írásait, esszéit, valamint Aczél György és Nádas Péter levélváltásait és Kenedi János levelét tartalmazza, gazdag fénykép- és dokumentumanyagok segítségével rajzolva meg két nagy diktatórikus rezsim politikai és társadalmi valóságát – írja a Fidelio.

A Jelenkor Kiadó ismertetője szerint a Helyszínelés elbeszélőjét az 1970-es évek derekán egy barátnője meghívja alkalmi szállására a budai Normafához.

A hangszigetelt ajtók és az elfalazott bejáratok láttán, a vendégszobába lépve azonosítja a helyszínt: abban a hatszögletű toronyszobában állnak, ahol az ÁVH és az NKVD tisztjei az

első nagy magyar koncepciós per vádlottjait vallatták és kínozták,

köztük Szász Bélát. Az ő emlékiratának sorait felidézve, fényképek és tanúvallomások segítségével méri fel az elbeszélő a diktatúra legsúlyosabb nyomait.

A kötetben szereplő írások azzal vetnek számot, hogy a két nagy diktatórikus rezsim, a rákosizmus és a kádárizmus a hatalmas szovjet befolyási övezet részeként miként kényszeríti a kollektív amnézia egyéni és közösségi stratégiáiba a magyar társadalmat. Nádas Péter elemzései gazdag fénykép- és dokumentumanyaggal rajzolják meg azt a politikai és társadalmi valóságot, amelynek a szerző szigorúan hátat fordít.