Seregnyi kis katona, kiknek a halála végzetes lehet mindenki számára

2024.09.27. 06:02
A londoni Queen Mary Egyetem tanára, Lars Chittka viselkedési ökológus több évtizede igyekszik megérteni világunk egyik mozgatórugójának apró katonáit: a méheket. Azt, hogy a beporzó rovarok nélkülözhetetlenek az ökoszisztéma működéséhez, már jó ideje tudjuk, azonban ezek az apró rovarok sokkal többre képesek, mint azt valaha gondoltuk volna.

Seregnyi apró kis katona szorgos munkája működteti a természet körforgását. Kardjaik ritkán használt fegyverek, és fontosságuk nem a fenyegető megjelenésben rejlik. Szigorúan rendezett társadalmuk munkájának köszönhetően beporozzák a növényeket, ami a világunk működésének egyik fontos alapköve. Ám ettől jóval többre is képesek, ha alaposan figyelünk.

Így tett Lars Chittka is, a londoni Queen Mary Egyetem viselkedési ökológusa, aki évtizedek óta vizsgálja, kutatja ezeket a különleges teremtményeket. Tapasztalatainak egy részét most megosztotta a 2024-es Brain Bar vendégeivel Budapesten. 

A rovarok rejtett oldala

A szakember szerint lassan eljut oda a világ, hogy – hála a tudományos kutatásoknak – rájön arra, milyen fejlett fajok élnek a bolygónkon. Sokáig csupán a melegvérű teremtményekre mondták, hogy magasan fejlettek, de a szakember elmagyarázta, hogy az elmúlt időszakban egyre több szakmai eredmény bizonyítja, hogy a rovarok közt is akadnak olyan lények, amelyek magas kognitív képességekkel rendelkeznek.

Bár a tudósok nem minden fajt kutatnak egyformán, a korábbiakban az már kiderült, hogy – kisebb kolóniák esetében – a darazsak is képesek az arcminta alapján felismerni egymást. A felismert egyedet képesek elhelyezni saját társadalmi rendszerükön belül, és azt is meg tudják állapítani, hogy náluk erősebb vagy gyengébb rovarról van szó.

A méhek sokat kutatott rovarok, a szakemberek esetükben ennél jóval több információt gyűjtöttek már. Lars Chittka is évtizedek óta kutatja, figyeli életüket, és elmondása alapján eddig bizonyosnak mondható, hogy szükség esetén képesek

  • számolni, eszközöket használni, felismerni emberi arcokat.

Jutalmazási rendszeren alapuló kutatásaik révén arra is rájöttek, hogy

folyamatosan tanulnak és különféle problémákat is képesek megoldani, s ha arra kerül a sor, nem csupán a kasban betöltött feladatukat tudják ellátni.

A szakember ennél tovább is ment, és kiemelte, hogy társadalmi felépítésük az egyik legkülönlegesebb az állatok és rovarok világában: az általuk készített méhsejtek szabályos, hatszög formájukkal pedig páratlan konstrukciók az állatvilágban. 

A házi méh

Arra a kérdésre, hogy rendelkeznek-e öntudattal, a szakember úgy reagált, hogy ezt egyelőre nem lehet száz százalékban biztosan eldönteni, de úgy hiszi: igen. Hogy ez pontosan miben nyilvánul meg, az egyelőre kérdés, de szerinte az már biztos, hogy

a méhek képesek érzelmeket kimutatni, megélni, továbbá kapcsolatokat is kialakítani, és nem csupán a kason belül.

Egy skót hölgy példáját hozta fel, aki véletlenül talált egy kas nélküli méhkirálynőt, amit „befogadott”. Etette, vigyázott rá, a rovar pedig kvázi vele élt. A karján, a tenyerén, a vállán tudta hordozni gond nélkül, a királynő pedig tűrte – ám ugyanezt már nem fogadta el másoktól. A királynők egy évet élnek, így volt idő kialakítani a köteléket.

A szakember szerint számos kísérlet vár még a méhkutatásra, és felettébb izgalmas, hogy a gombostűfejnyi agyakban lévő milliónyi neuronkapcsolat miként emeli ki a méheket a rovarok közül.

Jelenleg új kutatáson dolgoznak: azt vizsgálják, van-e a méheknek epizodikus memóriájuk, vagyis képesek-e hosszú távú memóriát használni, ezzel tanulni, a későbbiekben pedig visszaidézni emlékeiket, és azokat a környezettel és önmagukkal összefüggésbe hozni.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom az Brain Bar közreműködésével jött létre.