Ennyi embert biztosan nem látott még egyszerre táncolni, pláne nem a Parlament előtt

2024.09.28. 14:55
Az Európai Sporthét keretein belül rendezték meg a Kossuth téren azt a megmozdulást, amelyen csaknem 1500-an vettek részt. Az eseményen először állították fel a néptánc magyar rekordját, később pedig megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját is.

Az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson látványos keretek között állították fel a néptánc magyar rekordját, és döntötték meg a táncházas körtánc magyar rekordját pénteken a Kossuth téren – közölte a Magyar Táncművészeti Egyetem.

A rekordkísérleten az egyetemisták mellett mintegy hatszáz 10–14 év közötti gyermek táncolt egyszerre egy közös koreográfiát. Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora megállapította, hogy sikerült felállítani az ugyanarra a koreográfiára egyszerre egy helyen táncolók csúcsát, míg csaknem 1500-an vettek részt a moldvai csángó táncházon, amellyel sikerült a korábbi magyar táncházas körtánc rekordját túlszárnyalni.

A magyarok számára kiemelten fontos a néptánc hagyománya, ennek köszönhetően tudtuk fenntartani nemcsak a diaszpórában, hanem a Kárpát-medencében a magyarságtudatunkat

– mondta Nagy Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára az MTI-nek.

Balatoni Katalin néptáncpedagógus és köznevelési helyettes államtitkár elmondta, hogy a kezdeményezés célja, hogy kifejezze az identitásunkat, ugyanis a magyar kultúra világszinten is nagyon gazdag. „A néptánc ma már a pedagógiai folyamatokba illeszkedik, kompetenciák fejlesztését is szolgálja” – tette hozzá.

A nagyszabású néptáncmegmozdulást a Nemzeti Diák-hallgatói és a Szabadidősport Szövetség a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésében rendezte meg, a lakosság egészséges életmódra és rendszeres testmozgásra ösztönző Európai Sporthét egyik fő eseményeként, amely vasárnapig tart.