Lehunyt szemmel élvezzük az életet, és kinevetjük a halált

2024.09.29. 06:20
A zene világnapján, október 1-jén a Magyar Zene Háza egész délután ingyenes programokkal várja a látogatókat. 13 órától Lunchtime-koncert lesz klasszikus zenével az Előadóteremben, 14:30-tól pop-up jazzkoncert az Előcsarnokban, 15:30-tól pedig koncertfilmvetítés az Előadóteremben. Ezenkívül az október 5-i családi program is az ünnep köré szerveződik.

Lunchtime-sorozatuknak a zene világnapja alkalmából tartandó koncertjén a Zeneakadémia hallgatóiból alakult Era Nova Vonósnégyest hallhatja a közönség október 1-jén, délután egytől, az ifjú zenészek Edvard Grieg g-moll vonósnégyesét és Bartók Béla Román népi táncok című művét adják elő.

Karanténból a pódiumra

A délután fél háromtól az Előcsarnokban fellépő Zádor Trió az Újpesti Zeneiskolából nőtte ki magát önálló zenekarrá 2020-ban. 

Ekkor online karanténkoncertekkel kezdték nagyvárosi pályafutásukat,

de amint a körülmények enyhültek, már telt házas koncerteket adtak budapesti klubokban, és azóta is a főváros jazzéletének rendszeres fellépői. Repertoárjuk saját szerzeményeikből, valamint jazzstandardek széles spektrumából tevődik össze. Így Charlie Parker bebop-klasszikusaitól a swingslágereken, Coltrane-balladákon és latin-dallamokon át Oscar Peterson ritkán játszott, komoly hangvételű kompozíciójáig bármi előfordulhat, még egy kis szabadzene is.

A Zene Házában 2023-ban rögzített Háború van című koncerten Másik János zenével, Bereményi Géza pedig szavakkal idézte meg a Cseh Tamással való közös munkáik világát. Ezt a koncertfilmet tekintheti meg a közönség október 1-jén fél négytől az Előadóteremben. 

Cseh Tamás dalai azt a világot idézik, ahol félszavakból is értjük egymást, lehunyt szemmel élvezzük az életet, és kinevetjük a halált.

Alkotótársai, Bereményi Géza és Másik János különleges műsorral álltak színpadra tavaly ősszel. Megannyi történet, emlékkép idéződött fel a színpadon, és idéződik fel most, a koncertfilmen is.