Meghalt John Amos, a Gyökerek Kunta Kintéje

2024.10.01. 22:06
Még augusztus 21-én, 84 éves korában halt meg John Amos színész, erről a fia tudatott egy közleményben. Színészi pályája előtt amerikaifoci-csapatokban játszott, képernyőn 1970-ben szerepelt először. A legismertebb szerepe Kunta Kinte volt a Gyökerek című minisorozatban.

Augusztus 21-én Los Angelesben halt meg John Amos, az egykori Gyökerek sorozat sztárja. A színész 84 éves volt. A halálhírt fia, Kelly Christopher Amos közölte – írja a Variety.

„Szívből jövő szomorúsággal osztom meg önökkel, hogy édesapám elhunyt. A legkedvesebb szívű, aranyszívű ember volt, akit szerettek az egész világon. Sok rajongó a tévés apjának tekintette őt. Jó életet élt. Az öröksége tovább él televíziós és filmszínészként végzett kiemelkedő munkáiban. Apám egész életében imádott színészként dolgozni” − írta fia. 

John Amos 1939-ben született Newarkban, majd 1970-ben indult színészi pályája a Mary Tyler Show-ban Gordon „Gordy” Howard szerepében, majd a CBS több sorozatában játszott. 1977-ben Emmy-jelölést kapott Kunta Kinte szerepéért a Gyökerek című minisorozatban. Az alkotás kilenc Emmy-díjat, de Golden Globe-ot is nyert, és több mint 130 millióan nézték meg csak az Egyesült Államokban. Az amerikai televíziózás egyik legnépszerűbb sorozata volt.

A színész később is rengeteg sorozatban szerepelt, de feltűnt Eddie Murphy Amerikába jöttem című filmjében és folytatásában, valamint a Die Hard 2-ben. Fiával közösen pedig elkészítette az életéről szóló dokumentumfilmet, mely az America’s Dad címet viseli.

Filmes pályája előtt tehetséges sportoló volt, 1967-ben a Kansas Chiefs csapatában játszott, valamint a főiskolai amerikaifoci-bajnokságban is pályára lépett a Colorado State Universityben.