Átutazta az óceánt, és az USA szemébe mondta, valamit nagyon rosszul csinálnak

2024.10.08. 19:20 Módosítva: 2024.10.08. 19:20
Budapestre érkezik a modern blues-rock nagyágyúja, a KALEO. A zenekar 2024. november 25-én este ad koncertet az MVM Dome-ban, ahol a jól ismert világslágerek mellett a jövőre érkező új lemezükről is eljátszanak néhány dalt. A budapesti koncert miatt nyílt lehetőségünk egy rövid online interjút készíteni a banda dalszerző frontemberével, Jökull Júlíussonnal.

Talán nem túlzás, amikor azt mondjuk, hogy a KALEO a valaha volt egyik legsikeresebb izlandi zenekar. Ez elsőre nem biztos, hogy nagy dolognak tűnik, tekintve, hogy egy nagyjából 400 ezres lakosságú országról beszélünk, de a modern blues-rockban utazó formáció jó pár világslágert dobott ki nagyjából tízéves fennállásuk alatt, és számos ország arénáit, stadionjait, fesztiváljainak nagyszínpadait megjárták már.

November elején induló Payback Tour című koncertsorozatuk révén hazánkba is ellátogatnak, amiről a csapat frontembere, Jökull Júlíusson, becenevén JJ mesélt nekünk:

Elhozzuk a legújabb dalainkat is, mert nagyon kíváncsiak vagyunk a rajongók reakcióira. A rock and roll templomává tesszük a helyszínt, ahol egy igazán pörgős showt tolunk majd.

A zenekar épp közelgő új lemezük felvezető turnéján van, az albumról pedig már több dal kikerült a streamingoldalakra, mint például a Lonely Cowboy című szám, vagy a koncertek ráadásában elhangzó Rock ’n’ Roller, ami eddig nem jelent meg stúdióváltozatban.

Ősi örökség

Bár ez a két szám nem igazán lép ki a KALEO-tól megszokott stíluskorlátokból, az új album, tekintve az előzetesen megjelent két dalt, amelyek valamelyest rendhagyó alkotások, némiképp más lehet az eddigiekhez képest.

Igyekszem sosem ugyanazt csinálni, de ha megfigyeled, nem is jellemző. Minden lemezem erősen eltér, különféle stílusokon alapul. Sosem féltem attól, hogy új dolgokat próbáljak ki

– fogalmazott kérdésünkre Júlíusson. Egyik frissen megjelent daluk a Sofðu Unga Ástin Mín anyanyelvükön szól, ami ritkaság az egyébként angolul játszó zenekartól. Az énekes erről azt mondta:

Nem beszélhetünk váltásról, hisz mindig is angolul írtam dalokat. Anno kiadtam egy számot izlandiul, de azt a szöveget sem én írtam, egy régi verset vettem elő. A mostanival együtt már két dalom is van az anyanyelvemen, de ezek közül egyik sem saját. Régi szövegek, amelyeket feldolgoztam. Azért is vettem elő őket, hogy a nyelvemet életben tartsam, hisz a ma is beszélt nyelvek egyik legrégebbikéről van szó. Mint számos más nyelv esetében, úgy nálunk is nehézség, hogy a kölykök egyre inkább átállnak az angolra. A most kiadott szám sokat jelent nekem, az egyik legrégebbi dal Izlandon, egy altató, talán az első dal, amit hallottam.

Fegyveres erőszak

Új lemezük másik rendhagyó alkotása, a USA Today című szám a zenekar aggodalmát fejezi ki, ami abban a szűk évtizedben gyűlt össze bennük, amióta amerikai kiadóval dolgoznak, és róják az Egyesült Államok útjait. A dal szövegében

az iskolai lövöldözések és a fegyveres erőszak van a fókuszban, azok emberre és környezetére gyakorolt hatása.

JJ kérdésünkre elmondta, hogy van némi kockázat abban, amikor az ember nem Amerika szülötteként ír egy dalt a helyi letaglózó helyzetről abban a reményben, hogy ez javulhat, és odamegy vele. Úgy véli, az általa használt formában nincs gond az ilyen fajta megnyilvánulással, mivel ahelyett, hogy okoskodna, vagy próbálná megmondani a frankót, inkább csak igyekszik a problémára rávilágítani, esetleg azt egy másik oldalról megközelíteni, abban reménykedve, hogy ez pozitív hatást generálhat.

Kérdésünkre, hogy legutóbbi lemezük, a Surface Sounds mérsékeltebb sikere elgondolkodtatta-e őket, hogy stílusban inkább a sikert hozó A/B vonalán kellene maradni, azt mondta, ők nem ezt figyelik, másképp közelítenek a zenéhez.

Nem nagyon gondolkodtam még ezen. Sok időt szánok arra, hogy az albumaimon dolgozzak, igyekszem a tőlem telhető legjobbra. Ennek ellenére nem szerettem annyira az első lemez hangzását, inkább a másodikét preferálom, mivel több időt tudtam rászánni. Ez mindig az album dalain múlik, hogy milyen lesz az összhangzás

– fogalmazott JJ.

A KAELO frontembere elmondta, hogy a banda egyik erőssége az élő koncertekben rejlik, abban az energiában, amit a közönségnek átadnak. Budapesti koncertjükről annyit még elmondott az énekes, hogy imádja a magyar főváros látképét, gyönyörű hely, és szeretne egy olyan izgalmas, energikus koncertet hozni a hazai közönségnek, amit a rajongók megszokhattak tőlük.