Orbán Viktor: Mi, magyarok csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük a kultúránkat

DSC7269
2024.10.10. 12:11
Megnyitja kapuit a Néprajzi Múzeum új állandó kiállítása. A grandiózus tárlat megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy kellenek a biztos pontok, amelyek megmutatják, mi a jó és mi a rossz, ehhez nyújt segítséget a múzeum is. A miniszterelnök szerint Nyugaton már nagy a baj a fejekben.

„Megindulhatunk lassan a nagy dolgok felé, ideje, hogy a tervezők hegyezzék a ceruzáikat” – mondta a miniszterelnök a Néprajzi Múzeum állandó kiállításának megnyitóján, ahol arról beszélt, hogy az elmúlt évek után, amelyeknek része volt a háború, a Covid és az infláció is, végre „kievickéltünk a bajokból”. 

A múzeum új épületében a világszerte páratlan néprajzi gyűjtemény több mint százötven év után először mutatkozik be a látogatóknak a saját igényei szerint kialakított otthonában. A Néprajzi Múzeum gyűjteményének minden korábbinál nagyobb hányada lesz megismerhető az intézmény új állandó kiállításán. 

A miniszterelnök felidézte, hogy az épület 2022 óta 12 nemzetközi díjban részesült, és díjat díjra halmozott.

Szoktak épülni ilyenek, de kétszeresen örül az ember szíve, ha egy ilyen épületet magyar embernek – jelen esetben Ferencz Marcellnek – köszönhetünk

– emelte ki. 

Orbán Viktor szerint az egész Városligetet célzó erőfeszítések része a múzeum új állandó kiállításának megnyitója is, de a múzeum az egész kultúra zarándokhelye is.

„Nem érte meg a fővárosnak a kormánnyal csatározni”

A főváros, mint mondta, korábban talán nem is akart javítani a helyzeten, ezért a kormány vette kézbe a dolgot, eldöntötte, hogy felújítja. Nem illett Magyarországhoz a kopott és leharcolt park, ezért belevágtak Európa egyik legszínvonalasabb kulturális fejlesztésébe, a Liget-projektbe, amelyet sikerre is vittek ellenszélben. „Elnézve a Fővárosi Közgyűlés jelenlegi összetételét viszont nem érte meg ez a küzdelem, rossz üzlet volt a város ügyei helyett a kormánnyal csatározni” – mondta, hozzátéve, hogy a jó végül győzött. 

Mi, magyarok csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük a kultúránkat és a hagyományainkat

– hangsúlyozta a miniszterelnök. 

A felfordulást, a háborúkat és a népvándorlást említve azt hangsúlyozta, hogy el kell dönteni, melyik változás van a javunkra, és melyik árt nekünk, mérlegelnünk kell. Ehhez, mint mondta, kell egy arkhimédészi pont, amely a magyar kultúra, hiszen tárgyaink elárulják, milyenek is vagyunk. „Ha a régi idők magyarjainak tárgyaira nézünk, csodálatos világ tárul elénk” – fogalmazott. 

Az egészséges tárgyi világ 

Arról is beszélt, hogy az egészséges magyar világ tárgyai megmutatják, milyen az, amikor még az egészséges helyükön vannak a dolgok. Mint mondta, ha egy világ elveszíti a népi kultúráját, akkor elveszíti azt a képességét is, hogy lássa, mi a jó és mi a rossz.

Ha ezek eltűnnek,

akkor jönnek a zavaros eszmék, a fonákjára fordított igazságok, az »abszurd okoskodások«, hogy például egy család nem egy férfi és egy nő életközössége, hanem ötletszerű konfigurációk végtelen változata

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az arkhimédészi pont megőrzéséhez nyújt segítséget a kiállítás is. 

A több mint 3000 négyzetméteres kiállítótérben csaknem 3000 műtárggyal és ezek történetével találkozhatnak majd a látogatók a grandiózus kiállításon. A most nyíló nagyszabású, magyar és nemzetközi vonatkozású etnográfiai tárlaton nyolc tematikus egységen keresztül fedezhetik fel a látogatók a magyar hagyományainkat és más népek kultúráját modern, interaktív és élményszerű módon.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Tövissi Bence / Index)