Nagy bajban a magyar gyerekek: a családok negyedénél valami nagyon nincs rendben

DSC7577
2024.10.11. 11:48
A felmérések szerint a magyar családok mintegy 25 százalékában legalább az egyik szülő valamilyen szenvedélybetegséggel küzd, legyen szó alkoholról, drogról, gyógyszerekről, szerencsejátékról, így nem képes teljesen ellátni szülői feladatait. Ezeket az eseteket nevezzük diszfunkcionális családoknak, ahol a gyermekek súlyos, egész életükre hatással levő traumákat szerezhetnek. Ezzel összefüggésben született a Kiscsillag zenekar Láthatatlanul című dala és a hozzá készült videóklip, amely közérthető, nyers és erőteljes formában mutatja be az ilyen családi állapotokat.

Az egész egy „egyszerű” könyvvel kezdődött, de hát mégis hányan vannak, akik önszántukból, szívesen ülnek le szakirodalmat olvasgatni egy hasonló témában? A szakszavakkal teli, nehezen befogadható információkkal, oktató jelleggel született művek esetében hamar elidegenedik az olvasó, így Hoffmann Kata szakértő egy alternatív ötlettel állt elő.

2024. október 10-én különleges társaság gyűlt össze a DANTE közösségi térben. A Láthatatlanul program kapcsán családterapeuták, pszichológiai szakemberek, zenészek és filmesek ültek egy asztalhoz, hogy azokról az elfeledett, „láthatatlan” gyermekekről beszéljenek, akikkel nem foglalkozik eleget a világ.

Hoffmann Kata úgy látta, hogy a művészet lehet a kulcs, amivel emberközelivé tehető egy ilyen téma, mivel az orvosok és szakemberek kissé (talán túlságosan is) száraz megközelítése nem jut el mindenkihez. Felkért számos embert, hogy írjon a témában novellákat, amelyeket egy gyűjteményes kötetben összeszedtek, majd mindegyikhez készített egy rövid, szakmai kitekintést,

ebből született a Láthatatlan árvák című könyv.

Több mint fél tucat szerző dolgozott a művön, köztük olyan nevek, mint Kemény István vagy a Láthatatlanul program egyik arca, Kovács András Péter. A közismert humorista a mostani beszélgetésre nem tudott eljönni, de videóüzeneten keresztül bejelentkezett, ahol elmondta, hogy azért még mindig hallani úton-útfélen, hogy minek kell a „gyerekkoron vekengeni” ennyit, miközben ezeknek a traumáknak a feldolgozása elengedhetetlen ahhoz, hogy szülőként megálljuk a helyünket, és ne adjuk tovább gyermekeinknek akarva-akaratlanul azt a fájdalmat, amit mi is megtapasztaltunk.

Hoffmann Kata elmondta, hogy időbe telt, mire megtalálta azokat az embereket, akik részt tudtak venni a kezdeményezésben, továbbá anyagi támogatást is kellett keresniük. A kötetből származó bevételeket azonban visszaforgatják a szenvedélybeteg családok támogatásába és az „Apa, anya, pia” programba.

Szégyen, tabu, névtelenség

A beszélgetés egyik résztvevője, Frankó András, a Máltai Szeretetszolgálat családterapeutája elmondott egy friss történetet, miszerint tanult, intelligens embereknél is nehézség, hogy a gyerekként elszenvedett súlyos traumákat maguk mögött hagyják, függetlenül attól, hogy tudatosan vigyáznak és küzdenek ellenük, nehogy továbbörökítsék.

A szakemberek elmondták, hogy hiába tekintenek sokan „vekengésként” erre a témára, a mai napig tabunak számít segítséget kérni, illetve egy gyereknek elfogadnia azt, hogy nem az ő hibája, ha a családjában gond van. Reményiné Csekő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pszichológus családterapeutája elmondta, hogy épp ezért igyekeztek ők is fejleszteni a saját felületeiket. Ma már nem csupán 0–24 órás telefonvonalak élnek, ahol fel lehet őket keresni, hanem olyan chatszobák is, amelyek talán közelebb állnak a fiatalokhoz, és teljes anonimitást adnak (még a hangjukat sem kell felfedniük). Ezáltal minden gyermek biztonságos környezetben mondhatja el, hogy mi az, ami miatt nehézségei adódnak otthon.

A Kiscsillag zenekar újonnan megjelent Láthatatlanul című dala és a hozzá készült videóklip szintén ezt a történetet mutatja be egy gyerek szemszögéből. A klipet rendező Bodó Viktor bevallotta, hogy ő is átérzi ezeknek a gyerekeknek a helyzetét, felnőttként pedig küzdött drog- és alkoholfüggőséggel.

Kicsi dolgok is elegek, hogy egy gyermek igen komoly traumát szenvedjen el

– fogalmazott.

A filmes szakember látványos, erőteljes klipet szeretett volna, ahol sokszor inkább vissza kellett fogni a koncepciót, hogy az „könnyen” megvalósítható maradjon. Többféle függőség szóba jött, de végül a szakemberekkel az alkohol mellett maradtak, mivel hazánkban az az egyik leggyakoribb.

Közérthető

A rendezőnek Szemerey Bence operatőr segített, aki elmondta, hogy a klip 16 mm-es filmre forgott, ami különleges látványvilágot biztosít, egyfajta roncsolt, homályos képet, de ami még fontosabb volt, hogy ne romanticizálják a történetet, hanem a lehető legnyersebben mutassák be a diszfunkcionális közeget. Közérthetőségre törekedtek, ami nemcsak a fővárosban, de vidéken is eljut a közönséghez

Úgy fogom fel, mint egy kisfilm kísérőzenéjét. Sokkal kevésbé fontos ebben a zene, mint a képi világ

–  mondta Lovasi András, a zenekar frontembere. 

Az előadó elmondta, hogy amikor megkapta a Láthatatlan árvák című könyvet, egy éjszaka alatt végigolvasta. Nagy hatást gyakorolt rá, így nem volt benne kétség, hogy részt vegyen-e a kampányban. A Láthatatlanul című dal nagyjából másfél évig készült, számos változata született, a közepén lévő instrumentális részt pedig a klip készítőinek kérésére helyezték bele.

A dalszövegíró azt is elmesélte, hogy nagyon nehéz egy ilyen üzenetet úgy átadni, hogy az ne legyen giccses, szájbarágós, demagóg, és bárki megértse,

akivel szembejön az interneten, sőt ne csak megértse, de le is kösse a figyelmét. Látta maga előtt képekben, ahogy egy gyermek ugrál, de a felnőttek körülötte nem látják őt, kvázi láthatatlan.

Ebből született a szöveg, erre épült a dal, majd a klip is, amihez nem kértek központi támogatást, hanem egyedi szponzorok és közösségi finanszírozás segítségével valósították meg. A kerekasztal-beszélgetés után a társalgást vezető Szemelyácz János, az Egy Füst Alatt Alapítvány és a Láthatatlanul program egyik vezetője felkonferálta a Kiscsillag videóklipjét, majd a zenekar egy rövid, akusztikus koncertet adott a DANTE-ban, ahol az új dalt is előadták.

Manapság egyre gyakoribb jelenség, hogy a szakemberek a művészetet hívják segítségül egy-egy fontos ügyhöz, a zene pedig kiváltképp jelentős szerepet tölt be. Nem csupán az alkotónak jó, ha képes kiírni magából a fájdalmát, hanem célzottan hívhatja fel a figyelmet fontos dolgokra. Csak a közelmúltban is történt számos hasonló eset, akár Szolnoki Péter és Z. Kiss Zalán közös dala, amelyet az autizmus világnapján adtak ki, vagy a Konyha zenekar Nem mondhatok le magamról című száma, ami az öngyilkosság gondolatával küzdő fiatalok helyzetére hívta fel a figyelmet.

(Borítókép: Lovasi András, Frankó András, Szemerey Bence, Bodó Viktor, Hoffmann Kata és Reményiné Csekő Borbála 2024. október 10-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)