80 évig hányódott a nácik által ellopott Monet-festmény

2024.10.11. 15:02
Van még remény: a Gestapo által 80 éve ellopott Monet-kép, a Tengerpart most került vissza eredeti tulajdonosaihoz.

Nyolc évtizednek kellett eltelnie, hogy a Bord de Mer (Tengerpart) című Monet-mű, amit most 700 ezer dollárra taksálnak, visszakerüljön a családhoz – olvashatjuk a Smithsonian magazinban. Az 1865 körül festett impresszionista festmény a normandiai partok szikláit ábrázolja.

Chad Yarbrough, az FBI bűnügyi nyomozási részlegének igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott: büszkék, hogy a műalkotást visszaadhatták eredeti tulajdonosainak. Hogy került célkeresztjükbe a kép? Washington államban egy házaspár nemrég megvette, és egy houstoni galérián keresztül akarta eladni. Ekkor kezdődött a nyomozás azt illetően, hogy mi ez a kép, és hogy is került oda.

1936-ban Adalbert és Hilda Parlagi vásárolta meg a festményt bécsi otthonukba, de két évvel később elmenekültek a nácik elől, és minden holmijukat egy bécsi raktárba zárták el, hogy ha visszatérnek, újból magukhoz vegyék ingóságaikat. Többek között a Monet-képet is. Amikor a háború véget ért, Adalbert felvette a kapcsolatot a raktárcéggel, de rossz hírekkel szolgáltak. Kiderült, hogy a Gestapo április 8-án lefoglalta a vagyonukat, és a legnagyobb európai aukciós házba, a Dorotheumba vitték eladásra.

A Monet-kép sorsa évtizedeken át bizonytalan volt, de 2016-ban felbukkant egy impresszionista kiállításon Franciaországban. Egy New Orleans-i régiségkereskedő megvette, és eladta a washingtoni házaspárnak. Nekik persze először fogalmuk sem volt arról, hogy milyen kalandos a festmény története, de mikor megtudták, hogy a nácik elrabolták az eredeti tulajdonosoktól, elhatározták, hogy visszaadják a családnak. Mint mondták,

mi csak egy festményt veszítettünk el, a zsidó közösség ennél sokkal többet.

Október 9-én az FBI segítségével a kép Adalbert és Hilda unokáihoz került. Egyikük, Francoise Parlagi elmondta, hálás a visszajuttatott örökségért, és szerinte sok család van hasonló helyzetben, akik az ő példájukat meghallva reménykedhetnek.