Ekkor tartják Novák Ferenc Tata nyilvános búcsúztatóját

2024.10.13. 15:04
Novák Ferenc Tata nyilvános búcsúztatóját október 21-én tartják az Erkel Színházban. A közös színpadi megemlékezés után szabadtéri táncházzal ünneplik a művész életét. Jegyek korlátozott számban igényelhetőek.

Október 21-én lesz Novák Ferenc Tata búcsúztatója. Családja szeretettel várja a barátokat, tanítványokat, kollégákat, tisztelőket – mindazokat, akik búcsút szeretnének venni a Nemzet Művészétől, az Erkel- és Kossuth-díjas érdemes művésztől.

A 16:30-kor kezdődő közös színpadi megemlékezés után az Erkel Színház mellett szabadtéri táncházzal ünneplik életét. Az érdeklődők ezen a linken tudnak regisztrálni. Jegyek korlátozott számban igényelhetőek.

Temetésére szűk családi körben került sor a Farkasréti temetőben, sírja a 43-as parcella első sorában van.

Megrendezett halotti tor

Novák Ferenc Tata koreográfus, rendező, etnográfus 2024. augusztus 17-én halt meg, 93 éves korában. Mások mellett az ő nevéhez fűződik a táncházmozgalom létrejötte. A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtőjeként úgy tartotta, hogy a táncot ugyanúgy kell megtanulni, mint az anyanyelvet: a paraszti kultúrát nem imitálni kell, hanem annak elemeiből kell a műveket létrehozni. Többek között az ő munkája révén tett szert komoly hírnévre a Honvéd Együttes.

Novák Ferenc humorára jellemző, hogy a saját halotti torát még halála előtt megrendezte, és végig is ette. Így beszélt róla a 90. születésnapján a Válasz Online-nak adott interjújában:

Kő Pali nagyon jó barátom volt, és egyszer megkérdezte, hogy láttam-e Bubik síremlékét. Nem láttam, úgyhogy elmentünk megnézni. Jött egy pasi is, zászlóshajó méretű BMW-vel, temetkezési jogász. Felvitt minket a művészparcellába. A síremlék szép volt, de azt a zsúfoltságot! Mondtam, engem ide ne hozzanak. Ha Bartókéknak jó lejjebb, nekem is jó lesz. Meg ne kelljen annyit gyalogolni. Szóval kerestünk egy sírhelyet, és a BMW-s elintézte, hogy megvehessem. Kétszemélyes, de nyolc urna fér el benne, a szüleimét áthelyeztük oda, szép kopjafát faragott Erdélyi Tibor, eljött az egész baráti kör. Utána volt a tor. Azt mondtam ugyanis: menjetek a fenébe, meghalok, aztán esztek-isztok, én meg abból kimaradok? Hát nem maradok ki!

Novák Ferenc Tata nekrológja itt olvasható.