Grétsy László emlékére díjat alapítottak

2024.10.14. 12:00
Az egykori kiváló nyelvészprofesszor emlékére az Anyanyelvi Kultúránkért Alapítvány új díjat hozott létre, amelyet évente február 13-án terveznek átadni olyan személynek, aki kiemelkedő tevékenységet nyújtott kulturális, művészeti és tudományos ismeretterjesztő tevékenységben. A kitüntetés alapítását az alapítvány elnöke, Blankó Miklós jelentette be.

Az Anyanyelvi Kultúránkért Alapítvány Grétsy László-díjat alapít az idén elhunyt, ismert nyelvészprofesszor emlékére. A kitüntetést minden évben Grétsy László születésnapján, február 13-án adják át a kulturális, művészeti és tudományos ismeretterjesztő tevékenységével kiemelkedő személynek vagy személyeknek. 

A kitüntetés létrejöttét Blankó Miklós nyelvész, az alapítvány elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója kezdeményezte.

A Grétsy László-díj kuratóriumának elnöke Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az MMA rendes tagja; kurátorai

  • Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens, a Magyaróra folyóirat főszerkesztője; 
  • Grétsy Gabriella orvos, Grétsy László lánya; 
  • Klinghammer István Akadémiai-díjas térképészprofesszor, volt rektor, Budapest díszpolgára, az MTA rendes tagja; 
  • Kósa Klára keramikus népművész, érdemes művész, a népművészet mestere, az MMA rendes tagja; 
  • Veszelszki Ágnes nyelvész, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemeskürty István Tanárképző Karának dékánja; 
  • Vladár Zsuzsa nyelvész, tanszékvezető egyetemi docens. 

A díj kuratóriuma elkötelezett Grétsy László szellemi örökségének gondozása, valamint az igényes anyanyelvi kultúra és ismeretterjesztés ügye mellett − tájékoztatott közleményében az alapítvány.

A kiváló nyelvész 91 évesen halt meg

Grétsy László 2024. január 21-én halt meg, melyről korábbi tanítványa, az Anyanyelvi Kultúránkért Alapítvány elnöke, Blankó Miklós írt közösségi oldalán. A nyelvészprofesszor az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézeténél dolgozott többek között.

Több nyelvészeti folyóirat munkatársa volt, mint például a Magyar Nyelvőrnek és az Édes Anyanyelvünknek, de az Élet és Tudomány, valamint a Szabad Föld rovatvezetőjeként is működött. Magyar Örökség és Prima Primissima díjjal is kitüntették.

A legtöbb olvasó az Álljunk meg egy szóra! című tévéműsorból ismerte, amely 1987 januárjában indult, heti rendszerességgel megjelenő ismeretterjesztő sorozat volt, ahol Vágó Istvánnal beszélgettek nyelvhelyességi kérdésekről.