Háromkarú robotkarmester debütált Drezdában

2024.10.14. 12:52
Szombat este robotkarmester vezényelte a Drezdai Szimfonikus Zenekart, amely így ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Művészeti vezetőjük szerint „nem az ember helyettesítése” a céljuk.

Nem sok karizmával és szenvedéllyel rendelkezik, de tökéletesen tartja a ritmust Drezda szimfonikus zenekarának háromkarú robotkarmestere. A MAiRA Pro S névre keresztelt szerkezet a hétvégén debütált Drezdában – írja a The Guardian. A drezdai zenekar művészeti vezetője, Markus Rindt elmondta, hogy „nem az ember helyettesítése” a céljuk, hanem egy olyan komplex zenei előadás létrehozása, amelynek levezénylését a valódi karmesterek lehetetlennek találnák. 

A zenekar a robotkarmesterrel ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját egy kétrészes koncerttel, a háromkarú MAiRA a második félidőben lépett a színpadra. A három robotkar a zenekar három különálló részét vezényelte. A zeneszerző Andreas Gundlach a helyi közszolgálati tévének elmondta, hogy a MAiRA technikai képességei lehetővé tették, hogy az előadás végig zökkenőmentes legyen. 

Rindt pont úgy tanította meg a MAiRA-t vezényelni, mint egy embert, és a fejlesztés két évig tartott. Mindegyik „kar” hét ízülettel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy több irányban mozogjon. Ha túl erőteljessé válik, egy biztonsági mechanizmus lép működésbe, hogy megakadályozza, hogy kárt tegyen magában vagy a zenészekben. A helyi média lelkes fogadtatásról számolt be a szombat esti világpremierről, amelyet vasárnap élőben is közvetítenek. 

A MAiRA technikailag talán a legfejlettebb robot, aki zenét vezényel, de nem ő az első. 2008-ban egy 1,2 méter magas, pálcával rendelkező robot vezényelte a Detroiti Szimfonikus Zenekart. Kilenc évvel később az olasz tenort, Andrea Bocellit dirigálta robotkarmester. Dél-Koreában pedig 2023 júliusában szintén egy robot állt a karmesteri pódiumra a szöuli Koreai Nemzeti Színházban.