„Orbán, takarodj!” – zúgott a negyedik Liszt Ünnep egyik koncertjén

2024.10.19. 10:42
A Kulturális és Innovációs Minisztérium által is támogatott Liszt Ünnep fesztiválon egy német banda, az Einstürzende Neubauten énekese a produkció közben állítólag többször is elkezdte skandálni, az „Orban weg!”, vagyis „Orbán, takarodj” mondatot. A banda több mint 40 éve van jelen az alternatív zene színterén, de könnyen lehet, hogy a magyarországi pályafutásuk ezzel véget is ért.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Művészetek Palotája és a Magyar Turisztikai Ügynökség 2021-ben, Liszt Ferenc 210. születésnapján indította el a Liszt Ünnep fesztivált.

Idén is megrendezték annak rendje és módja szerint, az ünnep október 9-től tart egészen október 22-ig, ám az érdekes eset 16-án, azaz szerdán történt az Akvárium klubban.

A Mandiner szerint az Einstürzende Neubauten „alien pop music” zenekar koncertjén a banda énekese, Brixa Bargeld teljesen váratlanul

elkezdte skandálni, hogy „Orbán weg”, vagyis „Orbán, takarodj!”

Az 1980-ban alapított zenekar, az Einstürzende Neubauten immár több mint négy évtizede aktív. A zenekar különleges, összetéveszthetetlen hangzásvilága, a saját fejlesztésű hangszerekből csiholt speciális hangszínek, az elektronika kreatív felhasználása, a humor, az irónia és a csillapíthatatlan kísérletezőkedv olyan elegyet alkot, melyet lehetetlen a rockzenére, az alternatív popra, a mainstreamre vagy a szubkultúrára jellemző stílusjegyekkel leírni.

Legújabb albumuk anyagát 2024-ben európai koncertturnén mutatják be, s hogy miben is áll az együttes műfajteremtő kísérlete, az alien pop music, azaz „népzene idegeneknek és kitaszítottaknak”, azt az Akváriumban mindenki a saját bőrén érezhette – viszont aki nem volt ott, annak egy kis betekintést enged az alábbi klip.

A Müpa reagált a történtekre

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál szervezői elkötelezettek a művészet mellett, és vallják, hogy a kultúra mindenkié – írták állásfoglalásukban. 

Tiszteletben tartják a fellépő művészek és a programokra érkező közönség sokszínűségét, azonban elhatárolódnak az esemény során elhangzott bármely irányú politikai kijelentésektől

– közölte Jávor Zsófia PR-vezető.

A fesztivál szellemiségével összhangban arra törekszenek, hogy minden résztvevő, fellépő és néző számára egy olyan befogadó és közös kulturális élményt biztosítsanak, amely mentes a politikai megnyilvánulásoktól, és ennek tiszteletben tartását kérik a fellépő művészektől is – zárták a közleményt.