Hasta la vista, baby!

2024.10.26. 10:34
Ma már senkinek sem kell bemutatni Arnold Schwarzeneggert, aki testépítőként, filmsztárként és politikusként is komoly pályát futott be, de karrierjének vitathatatlan csúcspontja és ékköve az 1984-ben megjelent Terminátor. A 40 éves film kultklasszikussá lett számos folytatással, a robotok által leuralt pusztító jövő és az időutazás kettős tematikáját hozva. Az évforduló apropóján kvízzel készültünk, hogy olvasóink tesztelhessék tudásukat az ikonikus alkotásról.

A kérdés nagyon egyszerű: „Ki az a Sarah Connor?” Ami még fontosabb: „Hol van Sarah Connor?” Az emberi ellenállás vezetőjének, John Connornak leendő anyja, aki életet ad, felneveli, majd okítja az öntudatra ébredt, az emberiséget fenyegető mesterséges intelligenciát (MI) megzabolázó hőst. Persze a robotoknak is van sütnivalójuk, nincs is másra szükség, mint némi időutazásra, mert ha Sarah Connort megölik, John Connor sosem születik meg, az emberek győzelmi esélyei pedig nagyban csökkennek.

James Cameron és Gale Anne Hurd 1984-es kultuszfilmje, a Terminátor – A halálosztó akkora durranás lett, hogy jó pár folytatást megélt, az esetek zömében pedig a kasszáknál is jól teljesített (egy-két alkotást leszámítva). A film több szempontból is fontos. Egyrészt Arnold Schwarzenegger mainstream színészi sikerének egyik alappillére volt, másrészt ezzel megtörtént James Cameron rendezői áttörése – mert a Piranha 2 még jóindulattal sem nevezhető annak.

Lázálom konyhakéssel 

Cameron a ragadozó halacskás filmje közben álmodta meg a Terminátort, a szó legszorosabb értelmében. Rómában volt, betegen feküdt, lázálom gyötörte, és látta maga előtt, amint

egy fémtest konyhakésekkel felszerelve kivonszolja magát egy robbanásból.

A sci-fi nagyágyújának több sem kellett, elkezdte írni a forgatókönyvet. Ügynöke szerint az ötlet marhaság volt, ezért őt kirúgta. A rendező általában makacsul kitart elképzelései mellett, teljes magabiztossággal hisz a projektjeiben, ezt számos filmje bizonyítja, továbbá az is tény, hogy a világ egyik legsikeresebb filmeséről beszélünk.

A Terminátor-filmsorozat jó pár ember karrierjét beindította, ráadásul keverte az időutazás és a gonosz robotok témakörét. A mesterséges intelligencia megosztó gondolatát helyezte a középpontba, ami Cameronnál már gyakorló munkáitól kezdve jelentős alkotói téma volt. Az alapja egy slasher horror volt, de a végeredmény sokkal több lett, ezt legjobban a franchise dollármilliárdos mozibevételei igazolják. 

A folytatások folytatása 

Az első rész, a Terminátor – A halálosztó negyven évvel ezelőtt, 1984. október 26-án debütált a mozikban, és a mai napig a top 50 legsikeresebb filmes franchise egyike, ami ilyen távlatból vizsgálva egy olyan korban, ahol ha kell, ha nem, mindenből folytatást gyártanak, igazán jelentős teljesítmény. Ma is érvényes, aktuális a témája, hiszen az egyre fejlődő MI sokakban kelt félelmet,

Cameron pedig több oldalról fogja meg a történet morális vetületét és az ember felelősségét.

A rendező ezen világa számos mozis és televíziós változatot megélt már, és máig jelennek meg újabb alkotások az első, ma negyvenéves filmre alapozva. Ennek örömére egy kvízzel készültünk olvasóinknak, hogy tesztelhessék tudásukat az ikonikus alkotásról és a Terminátor franchise-ról.