Kitiltották a londoni metróból a meztelen Vénuszt

2008.02.15. 09:01

Bírálatok özöne zúdult a londoni metró vezetőségére, miután kitiltotta a földalatti járatairól a londoni Királyi Szépművészeti Akadémia egyik plakátját, amelyen az idősebbik Lucas Cranach (1472-1553) németalföldi festő egyik, meztelen Vénuszt ábrázoló aktképe látható. A plakát az akadémián márciusban nyíló Cranach-kiállítást hirdette.

A vezetőség válaszul a metró szabályzatát idézte, amely tilt minden olyan hirdetést, amely "férfiakat, nőket vagy gyermekeket szexuális módon ábrázol, félig vagy egészen lemeztelenített testüket mutatja nyíltan szexuális összefüggésben".

"Emberek milliói szállnak a metróra minden nap, és nincs más választásuk, mint hogy lássák a kihelyezett hirdetéseket" - magyarázta a Transport for London nevű, a tömegközlekedést irányító szerv szóvivője. "Az utazók minden csoportjára gondolnunk kell, arra kell törekednünk, hogy ne zavarják őket a hirdetéseink".

John Whittingdale, a brit alsóház kulturális- és médiabizottságának elnöke azonban "tökéletesen eszementnek" minősítette a metró döntését, hozzáfűzve: "Ezt a képet vagy ötszáz éve festették. Elképzelhetetlen, hogy ez a klasszikus festmény bárkit is sokkolna. Felhívom a London Underground vezetőit, gondolják meg még egyszer a döntést!"

A tekintélyes Royal Academy szóvivője ugyancsak csalódottan nyilatkozott. "Nagyon kiábrándító dolog ez, a (tiltó) döntést el sem akartuk hinni - jelentette ki. - Nevetséges, hogy napjainkban ne lehessen plakátra vinni egy ötszáz éves képet." (MTI)