Picasso és nemzetközi avantgárd Szegeden

2008.02.20. 12:48

A XX. század talán legizgalmasabb művészeti korszakáról, az avantgárd törekvéseiről kaphatnak átfogó képet a Picasso és a nemzetközi avantgárd című, a szegedi Reök-palotában március 1-jén megnyíló kiállítás látogatói, közölte szerdán Herczeg Tamás, a kulturális központ vezetője.

A május közepéig látható tárlat gerincét Pablo Picasso (1881-1973) spanyol festő negyven eredeti alkotásból (rézkarcokból, litográfiákból, fa- és linómetszetekból) álló sorozata adja, melyet Honore de Balzac Az ismeretlen remekmű című kisregényéhez készített. Herczeg hozzátette még, hogy a Picasso-művek sora kiegészül még az aacheni Ludwig-gyűjtemény egy-egy jeles darabjával is.

A Magyarországon maga nemében egyedülálló tárlat különlegessége, hogy a hazai közönség itt láthatja először a XX. század elismert művészeinek mintegy száz alkotását, melyeket Weiland Schmied, német művészettörténész kezdeményezésére Picasso kilencvenedik születésnapjára készítettek. A német Richard H. Mayer galerista gyűjteményéből származó, "Hommage á Picasso" címet viselő anyagot Európa több országában mutatták be hatalmas sikerrel, hatvankilenc alkotója között olyan neves művészek szerepelnek, mint Andy Warhol, Joan Miro vagy Roy Lichtenstein, mondta Herczeg Tamás. (MTI)