Vera Lynn 92 évesen veri a Beatlest

2009.09.14. 16:26

Megelőzte a Beatlest a brit slágerlisták élén a 92 éves Vera Lynn. Az énekesnő, aki a lovagi cím női kitüntetettjeinek járó Dame előnév viselésére jogosult, a II. világháború idején vált élő nemzeti intézménnyé: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket. Ő énekelte a háború talán leghíresebb brit hazafias dalát, az 1941-ben Nat Burton által írt White Cliffs of Dovert, amely azóta is rendre felcsendül brit háborús megemlékezéseken.

Másik, szinte himnuszként számon tartott dala, az éppen 70 éve született We'll Meet Again a frontra induló, szeretteiket hátrahagyó fiatal katonák szívét töltötte meg a viszontlátás reményével.

Dame Vera annak idején a legnagyobb brit sztár volt, még az ötvenes években is folyamatosan szerepeltek dalai a slágerlistákon.

Fél évszázad után ismét ott a neve a legújabb Top 60-as rangsorban, annak is a legtetején, miután a II. világháború kezdetének 70. évfordulójára kiadott CD-je - We'll Meet Again, The Very Best of Vera Lynn - a legkelendőbb album lett megjelenése óta.

Az énekesnő nem kisebb nevet utasított maga mögé, mint a Beatles, pedig Nagy-Britanniát mostanában - ismét - Beatles-mánia uralja. A múlt héten jelent meg ugyanis az együttes albumainak digitális módszerrel újrarögzített gyűjteménye, amely lemezenként külön-külön, illetve - 199,99 fontért (62 ezer forintért) - szettként együtt is megvásárolható.

A Beatles CD-i a Top 60-ból 17 helyet foglalnak el, de az első helyezés szilárdan Vera Lynné.

Dame Vera korrekordot is megdöntött, eddig ugyanis Bob Dylan, a 68 éves rock-költő volt a legidősebb brit slágerlista-vezető.