Csiklóbetyár és Spermafaló

2000.08.10. 15:46
Itt van egy újabb dél-amerikai író, aki ráadásul magyar származású. Azt már megszokhattuk, hogy erről a tájékról a fantasztikusnál is fantasztikusabb történetek áramlanak felénk, de Federico Andahazi-Kasnya művészete mindenen túltesz. Magyar nyelven eddig két regénye jelent meg: Az anatómus és A harmadik nővér.

Federico Andahazi-Kasnya
Az első biológiatörténeti tragikomédia, a csikló anatómiai felfedezésének zűrös eseményeiről tudósít. A reneszánsz hajnalán, amikor még könnyen vádolták meg az embert eretnekséggel hol ezért, hol azért, Matteo Colónt - Il Chirurgot - megszédíti egy gyönyörűséges puttana, név szerint Mona Sofía őszotykasága. Derék sebészünk bejárja a fél ismert világot, hogy megtalálja a csodafőztöt, amely képes felébreszteni a kis ringyó viszontszerelmét.

Az anatómus
Ehelyett - tök véletlenül - a csiklót és annak titkát leli fel egy életét apácaként tengető spanyol özvegyasszony testén. Ekkor támadnak elő a kőbölcsőben ringatott kortárs nagytudásúak, hogy máglyán megsüssék a szerencsés felfedezőt. Ez nem sikerül, de azért azt elárulhatom - mert az élvezhetőséget nem csökkenti - hogy főhősünk nem éli túl az utolsó oldalt.

A második, fantasztikus rémtörténet furcsa éhségű vámpír hármas-ikrekről, a világirodalomról és Byron szerencsétlen titkáráról, doktor Polidoriról szól, no meg mellékesen Frankensteinről is. Itt egy tehetségtelen, de nagyravágyó nímand kap bizonyos elutasíthatatlan ajánlatot egy szörnyasszonytól: spermájáért cserébe világirodalmi rangú művet kaphat, amelyet saját nevén jelentethet meg.

A harmadik nővér
Nem történik elutasítás, a dealt nyélbe ütik. Szegény kis Polidorink azonban többre vágyik. Botrányos tények kerülnek napvilágra és ez a főhős sem jut túl az utolsó lapokon. Közben bepillanthatunk Byron, Shelley és hölgytársaik Villa Diodati-beli életébe.

Kasnya éppúgy akadémikus, mint Eco, de neki elég kétszáz oldal is, hogy elmesélje történeteit. Marquez-zel ellentétben megvan az az előnye, hogy történetei nem Kukutyinban játszódnak. Persze azért ugyanannyira hihetetlenek. Azért még néha azt hihetnénk, hogy valós eseményeket ír le. Amerikával szédít, pedig csak a háromszög csúcsán található kis pöcköcskéről, a női lélek egy bizonyos értelmezéséről, a hiuságról, butaságról s még sok más oly természetesen emberi képtelenségről ír nem éppen tanmeséket. S bár helyenként nagyon erotikus azért a túlcsorgó pornográfia kedvelői nem fogják nagy örömüket lelni e könyvecskékben.

Nyomás nyikhajok, lepjük meg barátnőnket A harmadik nővérrel, mi hímek pedig faljuk fel Az anatómust!