Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csiklóbetyár és Spermafaló

2000.08.10. 15:46
Itt van egy újabb dél-amerikai író, aki ráadásul magyar származású. Azt már megszokhattuk, hogy erről a tájékról a fantasztikusnál is fantasztikusabb történetek áramlanak felénk, de Federico Andahazi-Kasnya művészete mindenen túltesz. Magyar nyelven eddig két regénye jelent meg: Az anatómus és A harmadik nővér.

Federico Andahazi-Kasnya
Az első biológiatörténeti tragikomédia, a csikló anatómiai felfedezésének zűrös eseményeiről tudósít. A reneszánsz hajnalán, amikor még könnyen vádolták meg az embert eretnekséggel hol ezért, hol azért, Matteo Colónt - Il Chirurgot - megszédíti egy gyönyörűséges puttana, név szerint Mona Sofía őszotykasága. Derék sebészünk bejárja a fél ismert világot, hogy megtalálja a csodafőztöt, amely képes felébreszteni a kis ringyó viszontszerelmét.

Az anatómus
Ehelyett - tök véletlenül - a csiklót és annak titkát leli fel egy életét apácaként tengető spanyol özvegyasszony testén. Ekkor támadnak elő a kőbölcsőben ringatott kortárs nagytudásúak, hogy máglyán megsüssék a szerencsés felfedezőt. Ez nem sikerül, de azért azt elárulhatom - mert az élvezhetőséget nem csökkenti - hogy főhősünk nem éli túl az utolsó oldalt.

A második, fantasztikus rémtörténet furcsa éhségű vámpír hármas-ikrekről, a világirodalomról és Byron szerencsétlen titkáráról, doktor Polidoriról szól, no meg mellékesen Frankensteinről is. Itt egy tehetségtelen, de nagyravágyó nímand kap bizonyos elutasíthatatlan ajánlatot egy szörnyasszonytól: spermájáért cserébe világirodalmi rangú művet kaphat, amelyet saját nevén jelentethet meg.

A harmadik nővér
Nem történik elutasítás, a dealt nyélbe ütik. Szegény kis Polidorink azonban többre vágyik. Botrányos tények kerülnek napvilágra és ez a főhős sem jut túl az utolsó lapokon. Közben bepillanthatunk Byron, Shelley és hölgytársaik Villa Diodati-beli életébe.

Kasnya éppúgy akadémikus, mint Eco, de neki elég kétszáz oldal is, hogy elmesélje történeteit. Marquez-zel ellentétben megvan az az előnye, hogy történetei nem Kukutyinban játszódnak. Persze azért ugyanannyira hihetetlenek. Azért még néha azt hihetnénk, hogy valós eseményeket ír le. Amerikával szédít, pedig csak a háromszög csúcsán található kis pöcköcskéről, a női lélek egy bizonyos értelmezéséről, a hiuságról, butaságról s még sok más oly természetesen emberi képtelenségről ír nem éppen tanmeséket. S bár helyenként nagyon erotikus azért a túlcsorgó pornográfia kedvelői nem fogják nagy örömüket lelni e könyvecskékben.

Nyomás nyikhajok, lepjük meg barátnőnket A harmadik nővérrel, mi hímek pedig faljuk fel Az anatómust!