Nyárbúcsúztató Budapesti Parádé

2000.07.25. 08:15
A riói és a velencei karnevál illetve a berlini Love Parade mintájára, augusztusban első alkalommal Budapest is otthont ad egy nagyszabású, látványos zenés felvonulásnak. A Budapesti Parádé nevű rendezvényen több mint negyven feldíszített kamion vonul végig a városon dj-kkel, élőzenekarokkal.

kamion Augusztus utolsó hétvégéjén az olyan tradicionális fővárosi rendezvények mellett, mint a Budapesti Búcsú, a Tavaszi és az Őszi Fesztivál és a Pepsi Sziget, egy új, valódi nyárbúcsúztató rendezvényt szerveznek az idén Budapesten. Augusztus 26-án először rendezik meg a Budapesti Parádé nevű, a szervezők reményei szerint tömegeket megmozgató, zenés, látványos felvonulást, amellyel a főváros most már végleg a fesztiválvárosok sorába léphet - mondta el a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester.

Love Parade és karnevál egyben

A rendezvény nevében a berlini Love Parade-ra emlékeztet, ugyanakkor tartalmában erősen különbözik attól, mert míg az hagyományosan a techno zene ünnepe, addig a budapesti felvonulás több zenei műfaj bemutatására, így szélesebb rétegek szórakoztatására vállalkozik. A felvonuló kamionokon a kultúrához és a szórakozáshoz közvetlenül kapcsolódó társaságok, cégek, médiumok mutatkoznak be; így a legismertebb zenei klubok mellett az ország fiatalok körében legnépszerűbb rádiói és újságjai is külön programmal vonulnak majd fel.

A Budapesti Parádén az Anima Sound System fellépésével az Index is képviselteti magát. A feldíszített járművek olyan mobil színpadként gurulnak majd végig a városon, amelyen javarészt dj-k, élő zenekarok, táncosok szerepelnek majd látványos jelmezekben, egyedi díszletek között.

A Roosevelt tértől a felvonulási térig

A Budapesti Parádéban résztvevő több mint negyven kamion a Roosevelt térről indul kora délután, majd a József Nádor tér és a József Attila utca érintésével halad végig az Andrássy úton. A karnevál végállomása a Felvonulási tér, ahol este tíz óráig zajlanak majd a különböző stílusú és műfajú zenei rendezvények. A felvonulás Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda vezetője szerint mindenki számára nyitott, a szervezők tehát folyamatosan várják a bemutatkozáshoz kedvet érzők jelentkezését.