Vajna Budapestre hozná az európai Oscart

2012.11.27. 08:42

Budapestre hozná az Európai Filmdíj 2014-es átadási ünnepségét a Magyar Nemzeti Filmalap. Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az MTI-nek az Isteni műszak című Bodzsár Márk-film forgatásán nyilatkozott. Mint mondta, már megkezdték a tárgyalásokat az Európai Filmakadémiával. Érdekes egybeesés, hogy a filmtörvény módosításáról, amely szerint többek között videójátékok előzeteseit (vagyis reklámokat) is támogatnának adókedvezménnyel, is hétfőn szavaztak a Parlamentben.

Andrew Vajna a grandiózus tervéről a forgatáson nyilatkozott, elmondta, hogy szombaton tartják az Európai Filmdíjak 25. átadási ünnepségét Máltán. Magyarországot Till Attila Csicska című filmje képviseli a rövidfilmek kategóriájában az európai filmek versenyében. Az elismeréseket az Európai Filmakadémia 2700 tagja ítéli oda tíz kategóriában titkos szavazással.

A ceremóniát minden második évben Berlinben tartják. A kormánybiztos szerint Magyarország jó eséllyel kérheti, hogy 2014-ben Budapesten tartsák a díjkiosztót. A filmalap 10 ezer euróval járul hozzá a ceremóniához.