Bin Laden levadászása az év filmje

2012.12.04. 10:17

A Bombák földjén című háborús drámával Oscar-díjat nyerő Kathryn Bigelow új filmjét választották az legjobb alkotásának a New York-i kiritikusok. A Zero Dark Thirty az Oszama Bin Laden levadászásáról szóló titkos akció és annak előkészítésének története, sok-sok lobogó amerikai zászlóval és összeszorított szájjal, no meg a kőkemény CIA-ügynököt alakító Jessica Chastainnel.

A kritikusok szervezete január 7-én adja át díjait, melyek közül a Zero Dark Thirty operatőrének is jut egy. Bigelow-ról a Time Out kritikusa azt mondta, hogy igen tehetséges, ami elég furán hangzik egy 61 éves, 16 filmet maga mögött tudó rendezőről, de mindegy. Joshua Rothkopf, a filmről csak annyit mondott, hogy lenyűgözte a kritikusokat, csak úgy mint Steven Spielgerb Lincolnja, ami három díjat is elnyert. A legjobb színész Daniel Day-Lewis lett, az Egyesült Államok 16. elnökének szerepében, Sally Field a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat kapta meg, míg Tony Kushner a legjobb forgatókönyvért kapott elismerést.

A legjobb színésznő Rachel Weisz lett a The Deep Blue Sea című  filmben nyújtott alakításáért, amiben egy egykori vadászpilótába szerelmes nőt játszik, ezek szerint kivételesen jól. Matthew McConaughey olyan jól alakította a chippendale-táncost a Magic Mike című filmben, és annyira hiteles texasi kerületi ügyész volt a Bernie-ben, hogy a két szerepért egy közös legjobb mellékszereplő-díjat kapott.

A legjobb külföldi film Michael Haneke Szerelem című filmje lett amit máris Oscar-esélyesként emlegetnek, Tim Burton Frankenweenie-je pedig a legjobb animációs filmnek járó díjat kapta meg. Meglepetésre egyetlen kategóriában sem nyert Ben Affleck Géza Argo akciója, és a kritikusok korábbi darlingja, a The Master sem kapott díjat.