Gyenge Holtpont-utánzat Gerard Butler új filmje

2012.12.06. 13:41

A kereskedelmi tévék tökéletes vasárnap esti műsorával jelentkezett a kigyúrt spártaiból egyre inkább pocakos Russell Crowe-hasonmássá változó Gerard Butler. Ő lett a Mavericks - Ahol a hullámok születnek kötött kardigános, bőrkarpereces kaliforniai szörfguruja, aki lejárt szavatosságú életbölcsességekkel és szívatós fizikai feladatokkal edzi a mellé csapódó, kiközösített fiút (Jonny Weston), hogy az végül legyőzhesse minden idők legdurvább óriáshullámát, összejöhessen álmai nőjével és bevonulhasson az extrémsport-történelembe.

Igen, a történet elsőre a 84-es Karate Kid és a 91-es Holtpont összegyúrásának tűnik. Csak itt most Butler lett egy személyben a gyerektrenírozó, bölcs Miyagi mester és a gigahullám után sóvárgó, adrenalinfüggő Bodhi. A film viszont annak ellenére szórakoztató, hogy szinte mindig előre tudjuk: a következő jelenetben be fog toppanni a barátnő, a halottnak hitt szereplő valójában él, hiszen korábban végignézte a sziklák közé menekülő szörfös trükkjét, itt a főszereplő összebalhézik a kevésbé tehetséges szörfös haverjával, aki majd bosszúból beáll a szörfös idióták közé és elárulja a Vén Szörfös titkos gyakorlóöblének helyét, meg hasonlók.

A kiszámítható dramaturgia mégis működik, mert gyerekkorunk esti HBO-filmjeit idézi. Az pedig kifejezetten megnyugtató, hogy a szereplők a pofátlanul arcunkba tolt Apple-termékek helyett régi írógépet és tranzisztoros rádiót használnak a mindennapokban, hiszen a történet a 90-es években játszódik. Ordító termékelhelyezés persze így is van bőven: mindenki O'Neill kezeslábasban feszít a Pearson Arrow deszkákon:

Az időutazás persze nem véletlen. A Maverick - Ahol a hullámok születnek igaz történeten, Jay Moriarity mesébe illő életén (egy prolicsaládból származó fiú 15 évesen berobban a hedonista szörfös világ élvonalába, satöbbi, satöbbi) és tragikus halálán alapul. Ez egy az egyben megfeleltethető azoknak a sportfilmeknek, ahol a nagyon mélyről jött, nagyon elszánt bokszoló vagy karatés nagyon sokat edz, mégis nagyon nagyot bukik, de végül nagyon megveri a nagyon erős ellenfelet, ami nagyon bejön a nézőknek. Csak itt most a Mavericksnek elkeresztelt óriáshullámot kell legyőzni, természetfilmekbe illően lenyűgöző tengerparti jelenetekben.

A történet a kliséhegyek ellenére is működik. Ez az állatos filmektől James Bondig minden létező zsánerben profi rendező, Michael Apted mellett a színészeknek köszönhető: Butler szó szerint lubickol a szörfguru szerepében, Leven Rambin ugyanolyan szerethető "szöszi a szomszédból"-karakter, mint amilyen a Terminátor-tévésorozatban volt, és még sem annyira idegesítő. Jonny Westonba pedig több tehetség szorult, mint a huszonévesen is tinédzsereket alakító hollywoodi kollégáiba összesen (ami persze még így sem valami sok, hiszen csak Robert Pattinsonokkal és Taylor Lautnerekkel kell megküzdenie a főszerepekért).

IMDb: 6,1 pont

Rotten Tomatoes: 34%

Index-ítélet: 6/10