Hét Aranyglóbuszt nyerhet a Lincoln

2012.12.13. 15:40

Steven Spielberg történelmi drámáját hét Aranyglóbuszra jelölte a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete, a HFPA. Ben Affleck Argója és Quentin Tarantino új filmje 5-5 kategóriában nyerhet. A tévésorozatoknál a kábeladók tarolhatnak, a Showtime Homeland című terroristás thrillerjét minden nagy drámai kategóriában jelölték.

Összesen 25 Aranyglóbuszt osztanak majd ki január 13-án Hollywoodban, azon a gálán, amit két, főleg a tévéből ismert komikus, Tina Fey és Amy Poehler vezet majd. A jelöltek listáját a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének elnöke, Aida Takla-O'Reilly olvasta fel a Beverly Hilton hotelben, Jessica Alba, Megan Fox és Ed Helms társaságában.

A sorban hetvenedik alkalommal kiosztásra kerülő díjakat a filmesek az Oscar előszobájának tekintik, az utóbbi húsz évben az Aranyglóbuszt elnyerő filmek és alkotóik a nagy testvérre is esélyesek voltak. A Lincoln lehet a legjobb drámai film, Daniel Day Lewis a címszerepért kaphat szobrot, de jelölték magát Spielberget is a rendezésért, Sally Fieldet ls Tommy Lee Jones-t a mellékszerepekért, Tony Kushnert a forgatókönyvért, John Williamst pedig a film zenéjéért.

Quentin Tarantinót már négyszer jelölték Aranyglóbuszra, de csak a Ponyvaregény forgatókönyvéért kapott szobrot - most a Django elszabadult című westernért egymaga két díjat is megkaphat (forgatókönyv és rendezés), a film pedig akár a legjobb dráma is lehet. A Django két további nevezését a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában találjuk, ahol Leonardo DiCaprio és Christoph Waltz is jelölt. Öt díjat nyerhet az Argo is, Ben Affleck a rendezésért, Chris Terrio a forgatókönyvért érdemelné meg, Alan Arkin pedig a legjobb mellékszereplő kategóriába került be. Az Argo esélyes a legjobb film díjára is, és a zenéje is nyerhet.

Aranyglóbuszt kaphat az Oszama Bin Laden elfogásáról szóló Zero Dark Thirty (legjobb dráma), a Nyomorultak új feldolgozása (legjobb komédia vagy musical) és Jack Black is a nálunk ezen a héten bemutatásra kerülő Börni, az eszelős temetősért. A legjobb külföldi film díjára a legesélyesebbnek a francia Amour számít, de a kategória mezőnye meglehetősen erős (A Royal Affair, The Intouchables, Kon-Tiki  és Rust and Bone).

A tévésorozatoknál a Homeland című izraeli importsorozatot a legjobb dráma, a legjobb főszereplő (Damian Lewis és Claire Danes) és a legjobb mellékszereplő (Mandy Patinkin) kategóriában is jelölték, meglepetés lenne, ha nem nyerné meg az első hármat. A legjobb vígjátékok között túl nagy meglepetés nincs, bár a nálunk Kasszasiker címen vetített Smash kissé érthetetlenül került be a legjobbak közé. A jelöltek listáját itt olvashatják.

A január 13-i gálát az HBO élőben közvetíti majd itthon is.