A nézők szeretik A hobbitot

2012.12.20. 17:27

A hobbit - Váratlan utazás rövid idő alatt hatalmas összeget hozott a konyhára, de nem üti meg Peter Jackson korábbi Tolkien-adaptációinak szintjét. A Gyűrűk Ura-filmek ugyanis egytől egyig a világ legnagyobb kasszasikerei közé tartoznak: mindhárom epizód a top 35 legjelentősebb hazai bevételt hozó mozik listáján szerepel, de az inflációs változásokat beleszámítva is benne vannak a top 80-ban.

A Warner Brothers bejelentése alapján a rekordállító nyitó hétvégét követően a film több mint 100 millió dollárt keresett az amerikai mozipénztáraknál. Ezzel egy időben megszerezte a legmagasabb egyhétvégés bevétel rekordját is. Természetesen nem jelentéktelen adat a film külföldi hozama sem, ami további 138 millió dollárra rúg. Így a teljes összeg a film bemutatását követő ötödik napon elérte a 238 millió dollárt.

Az általános tendencia szerint a filmek látogatottsága szempontjából a bemutató utáni második hét a vízválasztó, amikor akár 60 százalékkal is visszaeshet a nézőszám. A hobbit esetében különösen a 3D-s és IMAX verziók vonzereje miatt érdekes ez a most következő időszak. A 40 és annyi, az Úton, a Cirque du Soleil - Egy világ választ el és A lehetetlen közelgő bemutatóival mindenesetre erős kihívókra leltek a félszerzetek.

Dan Fellman, a Warner belföldi forgalmazásért felelős részlegének elnöke így fogalmazott: "Elégedettséggel tölt el minket a CinemaScore besorolása, ami jó hírét keltette a filmnek, kihagyhatatlan családi mozivá téve a Hobbitot. Reményeink szerint ez a pozitív hangvételű visszajelzés a nézőktől az ünnepeken túl is lendületet ad a filmnek."

A trilógia első része jelentősen rosszabb reakciókat váltott ki a filmkritikusokból. A kritikákat gyűjtő, és azokat számadatokra fordító Rottentomatoes oldalon a film értékelése 65 százalékon áll.