A Drakulában és a Borgiákban bíznak a magyar filmstúdiók

2013.01.10. 11:30

A korábbiakhoz képest jó évet zárt tavaly a Korda Filmstúdió és a Stern Film Stúdió - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a Borgiák című sorozat harmadik évadának köszönhetően a stúdiókomplexum műtermei és egyéb kiszolgáló egységei, irodái, sminkszobái, öltözői, műhelyei és raktárépületei, valamint szabadtéri díszletei, az úgynevezett "backlotok" mind le voltak kötve.

Csapó Tamás, a Korda Filmstúdió Üzemeltető Zrt. vezérigazgatója azt azonban elismerte, hogy egy kisebb produkció még "befért" volna, de így sem elégedetlen, mivel az elmúlt év gazdasági értelemben körülbelül a 2010-esnek felel meg, ezzel együtt az elmúlt három év eredményei érdemben jobbak, mint a válság előtti időszakban. A Korda arra számít, hogy mivel a Borgiákkal négy évre szerződtek, a produkció visszatér hozzájuk leforgatni a sorozat negyedik évadát. Ha a Borgiákon kívül legalább még egy produkcióval leszerződnek, akkor idén 70 százalék fölött jár majd a stúdió kihasználtsága.

A Stern Film Stúdió vezetője, Hídvégi Péter szerint a korábbiakhoz képest jobb évet zártak tavaly, köszönhetően annak, hogy egy kis költségvetésű filmet forgattak szinte egész évben. Ugyancsak bizakodóan tekint az idei évre, mivel decemberben beköltözött egy közepes költségvetésű film a stúdióba, amely a tervek szerint augusztusig forog. "A folytatás attól függ, hogy egy Drakula életével foglalkozó tévésorozat él-e az opciós jogával. Június végéig kell dönteniük, ha lesz folytatás, akkor egész évre ki vagyunk bérelve" − nyilatkozta Hídvégi a lapnak.

Hídvégi szerint amíg nem változik a szabályozás és továbbra is igénybe lehet venni az adókedvezményeket, addig Magyarország vonzó célpont marad a filmgyártók számára. Csapó szerint ugyanakkor a tengerentúli stúdiók egyre inkább oda mennek, ahol a legtöbbet kapják a legkevesebb pénzért.A verseny pedig folyamatosan nő az európai piacon: a csehek − még ha korlátozott összeghatárral is − megalkották a saját adókedvezményüket, Románia, Litvánia és Bulgária pedig a magyarok alá tud kínálni. Az utóbbi két évben nemzetközi stábok forgatnak már Szerbiában és Horvátországban is, holott eddig a filmesek nem nagyon látogattak oda.