Nem hiába szorítottunk Gézáért

2013.01.14. 05:54 Módosítva: 2013.01.14. 07:13

Majdnem mindenkinek jutott Aranyglóbusz a hétfő hajnalban kiosztott szobrok közül. Nagyot nyert az Argo-akció, hiszen Ben Affleck lett a legjobb rendező, és a túszmentő akcióról szóló politikai thriller lett a legjobb dráma is. A Nyomorultak három szobrot is kapott, Spielberg Lincolnja Daniel Day-Lewis révén jutott szoborhoz, és Quentin Tarantio Django elszabadul című véres westernje is kapott egyet a legjobb forgatókönyvért. Jodie Fosterről hivatalosan is bejelentette, hogy leszbikus, a tévésorozatok között a Csajok című hipszterkomédia és Homeland örülhetett.

A 70. Aranyglóbusz-gála pont úgy indult, mint az összes többi, már ami a neves divattervezők ruhakölteményeibe öltöztetett sztárokat illeti, mert a szokatlan hideg (13 fok volt Los Angelesben) kicsit megzavarta a felvonulókat, bár a rájuk várakozó fotósokat és rajongókat láthatóan nem érdekelte az őszies idő. A vörös szőnyeges felvonulást az E! csatorna közvetítette, pár megmosolyogtató technikai újítással, melyek közül a dobozba szerelt kis kamera, a ManiCam volt a legviccesebb, ez közeliket mutatott az elé bedugott sztármanikűrökről. A bevonulás legjobb pillanata az volt, amikor George Clooney az ilyenkor sztenderdnek számító, "mi van rajtad?" kérdésre nem a divattervező nevét nyögte be, aki a szmokingját szállította, hanem fapofával csak annyit válaszolt, hogy "ruha".

Vicces csajok vezetik a bulit

A műsort minden további nélkül Amy Poehler és Tina Fey nyitotta meg, nem volt montázs, nagy bevonulás, a két komikus odalépett a mikrofonhoz, és elkezdte izomból ekézni a színészkollégákat. Anne Hathaway tavalyi Oscar-műsorvezetését az igazi Nyomorultaknak nevezték, a Zero Dark Thirty kínzásos jelenetei miatt sokat támadott Katheryn Bigelow rendezőnőnek meg azt szúrták oda, hogy ő aztán mindent tud erről a témáról, hiszen James Cameron felesége volt. Ez a poén nagyon ült, hangosan röhögött az egész terem, hiszen Cameron különösen nehéz ember hírében áll még a seggfejektől hemzsegő Hollywoodban is. Daniel Day-Lewis hírhedten hosszú ujjai miatt kapott egy beszólást (amikor gyerek volt, ő játszotta ET-t), de valahogy a poénok nem voltak sem sértők, sem otrombák.

Az első pár díjat simán eltaláltuk, pont úgy mint a szakma nagy része: Christopher Waltz a Django elszabadultért kapott egy legjobb mellékszereplői szobrot, amit Quentin Tarantinónak köszönt meg remegő hangon. A osztrák színészt a Becstelen Brigatntyk egyik kulcsszereplőjeként fedezte fel Tarantino, azóta karrierje nagyon szépen halad - joggal, mert nagyszerű színész. A legjobb tévéfilm vagy minisorozat a McCain-Palin kampányról szóló Versenyben az elnökségért lett, és főszereplője, a Sarah Palinnek sminkelt Julianne Moore lett a kategória legjobb színésznője is. Jessica Lange tavaly nyert az American Horror Story-ért egy mellékszereplői Aranyglóbuszt, idén nem jött össze neki, mert a sajtómunkások Maggie Smith (Downton Abbey) teljesítményét többre értékelték.

Papírforma a tévében

A papírforma-nyertesek sora a tévésorozatok esetében tovább folytatódott, a drámai kategóriában mindent a Homeland című terroristás-összeesküvéses tévésorozat vitt el. A hamarosan Magyarországon is bemutatkozó, izraeli eredetiből készített izgalmas sorozat lett a legjobb dráma, főszereplői (Damian Lewis és Claire Danes) pedig a legjobb színészek. Mandy Patinkin lemaradt a legjobb mellékszereplői szoborról, mert a HFPA Ed Harrist díjazta a Versenyben az elnökségért című filmért. Kevin Costner a minisorozat vagy tévéfilm kategória legjobb színésze lett a tavaly elnyert Emmy-díj után, beszédében a Hatfields and McCoys című western forgatási helyszínéül szolgáló Romániának is köszönetet mondott.

Minden nagy díjra jelölt fimet más és más vezetett fel, Bill Clinton például a Lincolnt, az Argo-akciót pedig az a kissé idegesen feszengő Tony Mendez, akiről a film szól: a CIA-ügynök tervezte meg azt az akciót, amivel hat amerikait hoztak ki Iránból a nyolcvanas években. Őt a filmben Ben Affleck alakította, a szakálla a színésznek hitelesebbnek tűnt, mint az eredeti. Jeremy Irons és Jamie Foxx is vezetett fel filmet az este során, kisebb-nagyobb tapsot kiváltva. A legnagyobb üdvrivalgást viszont Quentin Tarantino kapta, amikor a legjobb forgatókönyvért járó Aranyglóbuszt átvette. A Django elszabadul két díja közöl ezt is simán lehetett tudni előre, bár Tarantino úgy tett, mint aki nagyon meglepődött, és hosszasan magyarázta, hogyan szólalnak meg papírra vetett szavai a színészeken keresztül, és ez micsoda katartikus élmény.

Ben Affeck Géza mennybe ment

A hirtelen megőszült Daniel Day-Lewis lett a legjobb drámai színész a Lincoln címszerepéért, ez is egy olyan kategória volt, amiben előre ki lehetett hirdetni a nyertest. Day-Lewis a forgatókönyvírónak a stábnak és Steven Spielbergnek köszönte meg a díjat, utóbbinak azt mondta, hogy olyan élmény volt vele dolgozni, amit soha nem fog elfelejteni. Spielberg viszont csalódott volt, hiszen lemaradt a rendezői díjról, és a  legjobb dráma kategóriában sem a Lincoln nyert, hanem az Argo akció - ez az Oscar-díjkosztó előtt egy hónappal jó előjel lehet a producereknek.

És ha tényleg az Oscar előszobájának tartjuk az Aranyglóbuszt, Jennifer Lawrence, a Napos oldal főszereplője is örülhet, mert hosszas taps fogadta győzelmét a legjobb vígjátékszínésznő kategóriában - nagyot küzdhet majd a drámai színésznők között díjat nyert Jessica Chastainnel (Zero Dark Thirty), az Oscar ugyanis nem választja szét a drámákat a vígjátékoktól vagy musicalektől. Arra persze kevés esély van, hogy a Filmakadémia a most legjobb vígjátéknak választott Nyomorultaknak adja a legjobb filmnek járó szobrot. És ha már Nyomorultak, Anne Hathaway lett a legjobb filmes mellékszereplő, kissé betanult beszédében Sally Fieldnek köszönte meg a díjat, aki arra inspirálta, hogy színésznő legyen. Field udvarias mosolya sok minden volt, csak nem őszinte - a két színésznőt Oscarra is jelölték, szóval a csatának még nincs vége.

A rendezői díjat Ben Affleck nyerte az Argo-akcióért, és mivel apja egyik barátja nyomén Gézának is nevezik, kicsit a magunkénak érezzük az egyébként joggal elnyert díjat. A rendezőt egyébként meglepetésre Oscar-díjra nem jelölték idén, az Aranyglóbuszt átvéve megjegyezte, hogy mindegy mi a neve a díjnak, ha odaadják az embernek, örülni kell neki. Az Argo-akcióért egyébként Affleck az amerikai kritikusok díját is elnyerte, és ő a hetedik olyan rendező, aki Aranyglóbuszt nyert, de nem jelöték Oscar-díjra. Hugh Jackman lett a legjobb vígjátékszínész a Nyomorultak főszerepéért, pedig őszintén szólva énekelni annyira azért nem tud (jó, Jmmy fia Krisztánnál előrébb tart), de a filmes kategória papírforma-hullámába simén beleillett a díja. A legjobb vígjáték/musical díját természetesen a Nyomorultak című musical kapta.

Viccelődtek a konferansziék

Vicces jelenetből jutott bőven a gála három órájában, Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger például azon poénkodott, hogy egyikük sem tud rendesen angolul, de erre is rátett egy lapáttal az Amour rendezője, Michael Haneke, aki a legjobb külföldi filmnek járó szobrot átvéve megjegyezze, hogy soha nem gondolta volna, hogy egyszer majd egy osztrák fog díjat átadni Hollywoodban. A legtőbbet kétségtelenül Will Ferrel és Kristen Wiig produkcióján lehetett röhögni: a Saturday Night Live című tévés varietéműsor két egykori komikusa a legjobb vígjátékszínésznői kategóriát felvezetve azt játszotta el, hogy egyik nevezett filmet sem látta, és hetet-havat összehordtak róluk. A teremben csak Tommy Lee Jones nem röhögött a poénokon.

A tévés vígjátékok mezőnyében a Gátlástalanok főszereplője, Don Cheadle is kapott díjat mint legjobb színész, ezen azért meglepődtünk, mert egy alig nézett sorozatról van szó, bár a színész teljesítményét minden szalmai fórumon magasztalták, talán emiatt (is) szavaztak rá Návai Anikóék. Tipikusnak mondható Lena Dunham sikere is, aki a legjobb vígjátékszínésznő lett a tökéletesen felejthető és átlagos Csajok című sorozatért - az HBO hipszterkomédiáját alig nézik, viszont a sajtó tele van vele, így gondolhatták azt az újságírók, hogy Dunham jobban megérdemli a díjat, mint mondjuk a nála fényévekkel tehetségesebb Tina Fey vagy Amy Poehler. Ezek után senki nem csodálkozott azon, hogy a legjobb komédia is a Csajok lett, pedig a Modern család sokkal inkább megérdemelte volna.

Adele Skyfall című szerzeménye lett a legjobb betétdal, a Merida a bátor pedig a legjobb animációs film, utóbbit Sacha Baron Cohen jelentette be, de csak azt követően, hogy a Nyomorultak teljes szereplőgárdájának és úgy egyébként Hollywood egészének beszólt egy vaskosat, megemlítette Anne Hathaway közelmúltban elkövetett pinavillantását, Hugh Jackman tíz kilós fogyásáról pedig azt mondta, ez Gerard Depardieu-nak ez csak egy szimpla reggeli kaland a vécében. A HFPA idén Jodie Foster karrierje előtt tisztelgett egy életműdíjjal, amit Robert Downey Jr. vezetett fel, láthatóan meghatottan és nagy szeretettel. Az idén ötven éves színésznő közel tízperces beszédében kicsit sután ugyan, de hivatalosan is bejelentette, hogy leszbikus, majd érthetetlenül azzal folytatta, nem kell kiteregetni a magánéletet nyilvános eseményeken.

A nyertesek névsora:

Film:

Legjobb film (dráma) - Argo-akció

Legjobb film (vígjáték vagy musical) - Nyomorultak

Legjobb rendező - Ben Affleck, Argo-akció

Legjobb színésznő (dráma) - Jessica Chastain, Zero Dark Thirty

Legjobb színész (dráma) - Daniel Day-Lewis, Lincoln

Legjobb színész (vígjáték vagy musical) - Hugh Jackman, Nyomorultak

Legjobb színésznő (vígjáték vagy musical) - Jennifer Lawrence, Napos oldal

Legjobb mellékszereplőnő - Anne Hathaway, Nyomorultak

Legjobb mellékszereplő - Christoph Waltz, Django elszabadul

Legjobb forgatókönyv - Quentin Tarantino, Django elszabadul

Legjobb külföldi film - Amour

Legjobb animációs film - Merda, a bátor

Legjobb betétdal - Skyfall (Adele)

Legjobb filmzene - Mychael Danna, Pi élete

Televízió:

Legjobb sorozat (vígjáték vagy musical) - Csajok

Legjobb sorozat (dráma) - Homeland

Legjobb színésznő (dráma) - Claire Danes, Homeland

Legjobb színész (dráma) - Damian Lewis, Homeland

Legjobb színésznő (vígjáték) - Lena Dunham, Girls

Legjobb színész (vígjáték) - Don Cheadle, Gátlástalanok

Legjobb minisorozat vagy tévéfilm -Versenyben az elnökségért

Legjobb színésznő (minisorozat vagy tévéfilm) - Julianne Moore, Versenyben az elnökségért

Legjobb színész (minisorozat vagy tévéfilm) - Kevin Costner, Hatfields & McCoys

Legjobb mellékszereplőnő - Maggie Smith, Downtown Abbey

Legjobb mellékszereplő - Ed Harris, Versenyben az elnökségért