ルーク、私はあなたの父親です- mondhatta volna Darth Vader

2013.01.17. 15:12

A Kotaku.com szerint egy hajszál választott el minket attól, hogy Darth Vader japánul hörögje bele az éterbe a halhatatlan, Luke, én vagyok az apád! mondatot. George Lucas ugyanis nagy rajongója volt Akira Kuroszavának, a rendező Hidden Fortress cmű filmjéből kölcsönözte a Csillagok háborúja-saga pár motívumát is.

xlarge

Lucas nemcsak Kuroszavát, de filmjei egyik rendszerese szereplőjét Tosiro Mifunét is nagy becsben tartotta. Olyannyira, hogy Obi-Wan Kenobi szerepét egyenesen rá írta annak idején, de Mifune nemet mondott az ajánlatra. Egészen mostanáig úgy tudta mindenki, hogy a történetnek itt volt vége, de Mifune lánya egy japán tévéműsorban elárulta, hogy apját Lucas annyira szerette volna a filmben látni, hogy felajánlotta neki Darth Vader szerepét is.

Sőt, amikor a jelmeztervezők elkezdtek dolgozni a Sith nagyúr koromfekete öltözékén, úgy tudták, Mifune alakjára kell rászabniuk a gúnyát, a sisaknak például nem is volt meg az arcot takaró része, mert Lucas eredetileg láttatni akarta a színész arcát. Mifune azonban hajthatatlan volt, és visszadobta a forgatókönyvet, mondván, gyerekfilmekben nem vállal szerepet. Hogy aztán ez is csak egy olyan legenda, mint a Lucas eredetileg 9 filmet tervezett-kezdetű, azt soha nem tudjuk meg.