no

Szexszel fekszel

2013.01.18. 09:44 Módosítva: 2013.01.18. 11:57

A fogyatékossággal élők szexuális életéről egyre több film készül, tavaly nyáron került például a magyar mozikba a Hasta la Vista című belga film, amiben három tolókocsis fiú indul el egy spanyolországi kuplerájba, ahol a hozzájuk hasonló speciális igényű vendégeket is kiszolgálják, maximálisan. A vígjáték a montréali, a San Jose-i és a budapesti Titanic Filmfesztiválon is díjat kapott (kritikánk itt).

A kezelést eddig a Sundance, a Sun Sebastián, a Palm Springs és a Hollywood filmfesztiválon díjazták, Golden Globe-ot nem kapott, az Oscaron meg csak a szexterepautát játszó Helen Huntnak oszthatnak szobrocskát. De ami bejön a szakmának, nem biztos, hogy lázba hozza a közönséget. Bár egy délelőtti plázás vetítés alapján nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, van egy olyan érzésem, hogy egyetlen moziban sem lesz teltház A kezelés vetítésein.

A téma nemhogy tabunak számít, de sokak szemében valószínűleg bizarr is egy kissé: hogyan szexszel egy nyaktól lefelé béna férfi. Ha a sehogy lenne a jó válasz, akkor nem készült volna róla film, de készült, úgyhogy nézzük, mik a tények.

A megtörtént esetet feldolgozó A kezelés főhőse egy 38 éves férfi, aki hatéves korában a gyermekbénulás-járvány áldozata lett. Mark O'Brien (John Hawkes) egy intézetben 18 hónapig maradt volna életben, mivel a betegség nemcsak az izomzatát, hanem a tüdejét is megtámadta, a szülei azonban feláldozták az életüket miatta, belőle pedig érett, intelligens, romantikus és nem mellesleg önironikus férfi lett. Mark naponta három órán át létezhet a vastüdő nélkül, ilyenkor visszapillantó tükrökkel felszerelt gurulós ágyával jár templomba, egyetemre, na meg anyagot gyűjteni a cikkeihez.

A fizikailag teljesen kiszolgáltatott költő és újságíró egy napon azonban beleszeret Amanda nevű ápolójába. Az életvidám, gyönyörű mosolyú lány szeretete minőségéről félreérthető jeleket küld a férfinak, de amikor az kitekeredett nyakkal és merev testtel kimondja a varázszszót, I Love You, Amanda megijed és elmenekül.

A szerelmi bánat feldolgozásához kapóra jön, hogy Mark főszerkesztője bedobja a fogyatékkal élők szexualitása témát, melyről tapasztalatokban bővelkedő riportot kér. Mark, aki 38 éve alatt csak a pusziig jutott el, belegurul a témába és felkeres egy szexterapeutát. Cheryl (Helen Hunt) testtudat-kezelést ajánl a férfinak, akinek bár az ápolók durva szivacsos fürdetésétől is erekciója van, még a maszturbálásra is képtelen.

A szexterapeuta látszólag nem sokban különbözik egy kurvától, pénzért és meghatározott ideig hajlandó együtt lenni vendégével, de legalább tudományosan csinálja. Mármint tankönyvszerűen: bevezetés az erogén zónákba, tárgyalás a korán elsülő fegyverekről, boldog befejezés. Mark is jól halad, egyre felkavaróbb élményeit pedig Brendan atyával beszéli meg a templomban, aki szerint az Úr áldását adta erre a projektre.

Mark és Cheryl viszonya egyre furcsább lesz, a férfi szerelmes verseket írogat a nőnek, aki esténként háztartásbeli filozófus férje mellett az ágyban egyre többször panaszkodik fáradtságra. Hollywoodi moziról lévén szó, az első perctől kezdve biztosak lehetünk benne, hogy könnyes vége lesz a dolognak, de a sztori végét még így sem érdemes ellőni.

A rendező, Ben Lewis színészválasztása viszont érdekes kérdéseket vet fel a "ki a sérült"-témában. Bár John Hawkes csak a mimikájával és a hangjával dolgozva még azt is eléri, hogy akkor is ránézzünk, amikor legszívesebben szégyenlősen elfordulnánk, az igazi "fogyatékkal élő" nem ő, hanem Helen Hunt, aki ugyan hiába mozog szabadon, szétbotoxolt arca teljesen eszköztelenné teszi. A film legnagyobb meglepetése és legszerethetőbb karaktere azonban mégsem Hawkes, hanem a Brendan atyát játszó William H. Macy, aki mindhármuk közül a legegészségesebb, ráadásul minden katolikus papnak feladja a leckét jófejségből, lazaságból és önzetlen szeretetből.

A kezelés ugyan korántsem olyan erős film, mint a Hasta la Vista volt, de ha a cél nem az ötven éves Helen Hunt pucér testének mutogatása, hanem a fogyatékkal élők vágyairól való beszéd volt, akkor végülis beteljesítette küldetését, 7/10.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport