James Franco rendezné az American Tabloidot

2013.01.24. 10:31

Korunk egyik legjobb krimiszerzőjét úgy hívják, hogy James Ellroy, és punktum, ebben nem nyitunk vitát, mert felesleges. Aki nem hiszi, olvassa el a Szigorúan bizalmast, és ne higgye egy percig se, hogy Curtis Hanson egyébként zseniálisan durva filmadaptációja mindent visszaad ebből a végtelenül erőszakos, brutális és lehengerlő regényből. Ellroy stílusát lehet utánozni (Don Winslow próbálkozik vele becsülettel), de felesleges, a mester nyomába nem ér senki - talán épp ezért tartják könyveit megfilmesíthetetlennek.

Próbálkozás azért volt bőven, a Brown's Requiemből, a Blood on the Moonból, a Killer on the Roadból, a Fekete Dáliából és a már említett Szigorúan bizalmasból már van filmes verzió is, de az uóbbitól eltekintve felejthető próbálkozás volt mind. James Franco viszont úgy érzi, sikerre tudna vinni egy ilyen adaptációt, ezért bejelentette, hogy elkészíti az American Tabloid filmváltozatát.

Ellroy Underworld USA-trilógiájának első darabja a Kennedy-gyilkosság idején játszódik, és nagyon leegyszerűsítve három férfi, az exrendőr Pete Bondurant, az FBI-ügynök Kemper Boyd és egy könyvelő, Ward Littell története, de ezen kertesztül a szakszervezetektől a kubai emigránsokon és Howard Hughes-on át a maffiáig és a CIA-ig a kor minden lényeges szereplője megjelenik benne, és mindenkinek van némi köze JFK meggyilkolásához.

Franco az egyik főszerepet is el akarja játszani, ami a Slashfilm (és a józan ész) alapján igencsak Kemper Boyd lesz, hiszen Bondurant egy nagydarab macsó (Ray Stevensont kéne felkérni rá), Littell pedig egy alacsony, semitmodó alak, olyan, amilyenekt Paul Giamatti szokott kiválóan eljátszani. A projekt még csak az előkészítés fázisában tart, de ahogy lesz új hírünk, menten megírjuk.