Magyar operatőri díj Hollywoodban

2013.02.12. 16:12

Rangos nemzetközi elismerésben részesült Bolygó Balázs, magyar származású operatőr a 27. ASC-gálán (American Society of Cinematographers - Amerikai operatőrök egyesülete).  Az Angliában élő filmes a Hunted, azaz A célpont című tévésorozat egyik epizódjáért kapta meg a legjobb drámai tévésorozat operatőrének járó szobrot. A díjat egyébként a Trónok harca című HBO-sorozat egyik epizódját fényképező  Kramer Morgenthauval megosztva nyerte.

A gálán több kategóriában osztottak díjat, a legjobb filmes operatőr Roger Deakins lett a Skyfallért. A kategória többi jelöltje (Danny Cohen - Nyomorultak, Janusz Kaminski - Lincoln, Seamus McGarvey - Anna Karenina és Claudio Miranda - Pi élete) közül négyen (Cohen kivételével) Oscar-díjat is nyerhetnek a jövő vasárnapi Oscar-gálán. Ehhez a Hollywood Reporter cikke annyit hozzáfűzött még, hogy az elmúlt tíz év ASC-nyertese az Oscart is begyűjtötte. Az ASC életműdíját az a Dean Semler kapta meg, aki a Farkasokkal táncolóért Oscar-díjban is részesült, de ő dolgozott többek között az Apocalyptón is.

Bolygó Balázs rutinos tévés operatőrnek számít, az Élet a Marson, az Öt sikkes sittes, a Szeretők és Titkos szolgálat számos epizódján is dolgozott, de a Ki vagy Doki? című kultsorozat három része is az ő keze munkáját dicséri.