A hollywoodi írók is az Argo akciót szeretik

2013.02.18. 10:16

Kezd egy kicsit unalmas lenni, hogy ha a filmvilágban valamiféle díjat osztanak ki, akkor az Argo tuti elvisz legalább egyet közülük. Így volt ez a rendezők és a producerek céhének gáláin, a kritikusok díjátadóján, az Aranyglóbuszon és a brit BAFTÁ-n is, hogy csak a fontosabbak említsük. Ben Affleck filmje eddig 60 jelöléséből 44 díjat nyert, most vasárnap pedig akár hét Oscar-díjat is bezsebelhet.

Az Argo legfrissebb díja a WGA, azaz a Writers' Guild Awards, a hollywoodi forgatókönyvírók évente kiosztott elismerése, amit tegnap este egyszerre prezentáltak New Yorkban és Los Angelesben, illetve majdnem, mert valami technikai malőr miatt a nyugati parton egy órával később kezdődött a gála. A szakszervezetnek két központja van, ezért a furcsa, dupla gála, amit sikerült tegnap elcseszni - a Deadline Hollywood beszámolója szerint a résztvevők Los Angelesben a Twitteren, Facebookon és sms-en kereszül már régen megtudták, ki, melyik díjat kapja, ami borzolta kissé a kedélyeket.

Az Argo, pontosabban írója, Chris Terrio a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjat kapta meg, a Napos oldal, a Lincoln, a Pi élete és a Perks of Being a Wallflower előtt. A legjobb eredeti forgatókönyv a Zero Dark Thirty című thrilleré lett (Mark Boal).

Ami a tévés díjakat illeti, a drámai kategóriában a Breaking Bad (Totál szívás) írói, Sam Catlin, Vince Gilligan, Peter Gould, Gennifer Hutchison, George Mastras, Thomas Schnauz és Moira Walley-Beckett nyert, a legjobb vígjáték a Louie lett (Pamela Adlon, Vernon Chatman és Louis C.K), az újonc sorozatok közül az HBO tavalyi nagy sikerét, a Csajokat díjazták (Judd Apatow, Lesley Arfin, Lena Dunham, Sarah Heyward, Bruce Eric Kaplan, Jenni Konner, Deborah Schoeneman és Dan Sterling).

A WGA külön jutalmazza az egyes epizódokat is, így kaphatott díjat a Reklámőrültek című dráma "A másik nő" című része, és a Modern család "Szűz terület" című epizódja is. Érdekes, de míg a drámai kategóriát nyerő Breaking Bad az epizódok között négy résszel is képviseltette magát, a Louie-t így nem jelölték. A legjobb eredeti tévéfilm/minisorozat forgatönyve Kevin Costner westernje, a Hatfields and McCoys lett, az adaptált forgatókönyvek között pedig a Versenyben az elnökségért nyert, ami Sarah Palin alelnökjelöltségét és bukását krónikálta.

A nyertesek teljes listája itt olvasható.