Nem akarták beengedni az Oscar-jelöltet az amerikai hatóságok

2013.02.21. 09:28
Emad Burnat palesztin filmrendező hiába igazolta, hogy Oscar-jelölést kapott, a hatóságok feltartóztatták a reptéren.

Emad Burnat palesztin dokumentumfilm rendezőnek hiába volt hivatalos meghívója a díjátadó ceremóniája, a Los Angeles-i reptéren a hatóságok nem akarták beengedni az országba. Burnat társrendezője az öt Oscar díjra jelölt, Five Broken Cameras című dokumentumfilmnek, rendezőtársa az izraeli Guy Davidi.

„A hatóságok felszólítottak, hogy azonnal igazoljam, hogy Oscar-jelölést kaptam, különben feleségemmel és fiammal együtt azonnal visszaküldenek Törökországba” – kesergett a palesztin Burnat a Huffington Postnak. Bár rosszul esett neki, hogy feltartották a reptéren, elmondta, hogy palesztinként sajnos hozzá van szokva az efféle intézkedésekhez. Végül megmutatta a hatóságoknak a meghívóját, ennek ellenére másfél órán keresztül feltartották és kérdezgették utazásának okairól.

"Úgy látszik, a hatóságok nem tudják elképzelni, hogy egy palesztin rendező is kaphasson Oscar-jelölést” – dühüngött Twitter bejegyzésében Michael Moore, akinek Burnat kétségbeesésében segítségért üzent. Moore ugyanis már várta a rendezőt a szokásos éves vacsorájára, amire minden évben meghívja az Oscarra jelölt dokumentumfilmeseket. Moore szerint az eset egyszerűen szégyen az amerikaiakra nézve, ráadásul Burnattól senki nem kér bocsánatot az incidens után.

Burnatnak egyébként ez volt a hatodik útja az Egyesül Államokba, és még sohasem állították meg.